Savet bezbednosti UN: Ukrajina se kreće po ivici!

- U ovom trenutku, Ukrajina se kreće po ivici - rekao je pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Oskar Fernandes-Taranko članicama Saveta bezbednosti

  • 3

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je kasno sinoć hitnu sednicu zbog povećanja nasilja na istoku Ukrajine, ali konkretne odluke su izostale.

Sednica, održana na zahtev Rusije, održana je uoči jutrošnjeg isticanja ultimatuma Kijeva proruskim demonstrantima da polože oružje ili će ukrajinska vojska pokrenuti vojnu operaciju, prenela je agencija AP.

- U ovom trenutku, Ukrajina se kreće po ivici - rekao je pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Oskar Fernandes-Taranko članicama Saveta bezbednosti.

Fernandes-Taranko je rekao da su posmatrači UN u istočnoj Ukrajini opisali proseparatističke demonstrante kao naoružane grupe snajperima i automatskiom puškama.

- Činjenica je da su mnoge naoružane jedinice koje smo videli opremljene pancirima, kamuflažnim uniformama sa uklonjenim oznakama - rekla je američki ambasador u UN Samanta Pauer.

Prema ambasadorki Pauer, te naoružane jedinice su podigle ruske i separatističke zastave na zgradama koje su zauzeli i pozivaju na referednum i ujedinjenje s Rusijom.

Ukrajinski ambasador u UN Jurij Sergejev istakao je da "ovo nije rat između Ukrajinaca" i da je "ovo veštački napravljeno".

Ambasador Velike Britanije Mark Lial Grant rekao je da je Rusija skoncentrisala na desetine hiljada dobro opremljenih vojnika nedaleko od ukrajinske granice uz dodatnih 25.000 vojnika nedavno upućenih na Krim, prenela je agencija Rojters.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin odbacio je tvrdnje zapadnih zemalja i Ukrajine da Moskva stoji iza nasilja i istakao je da Ukrajina koristi radikalne neonacističke snage da bi destabilizovala svoj istočni region. Čurkin je rekao da "neki ljudi, uključujući i članove Saveta bezbednosti, ne žele da vide stvarne razloge za ono što se događa u Ukrajini" i da uporno tvrde da Moskva stoji iza svega toga.

Čurkin je, posle sednice, rekao da očekuje da zapadne sile izvrše pritisak na Ukrajinu da ponovo razmisle o krajnjem roku za otpočinjanje vojne akcije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    14. april 2014 | 08:35

    Živela Rusija

  • indy

    15. april 2014 | 12:31

    Zapadne sile izrezirale krizu u Ukrajini.Sada se sve okrece u drugom smeru, a narod kad jednom izadje na ulice tesko ce se vratiti kucama.Neka sada Barak Obama lupa glavu sta ce sa Ukrajinom.Ima da ih kosta vise nego sto su ukalkulisali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA