REGE MUZIKOM ZA NOVU ŠKOLU: Jagodinci pozvali ministre da im pomognu! (FOTO)

U okviru manifestacije "U ritmu regea - za novu školu" studenti iz Jagodine uputili su apel nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srbije, gradskoj upravi, javnosti i svim ljudima dobre volje, da se uključe u akciju obnove stare zgrade Učiteljske škole koju je 1898. osnovao Sreten Adžić

  • 1

Studenti Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i njihovi profesori uputili su, u okviru manifestacije "U ritmu regea - za novu školu" apel nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srbije, gradskoj upravi, javnosti i svim ljudima dobre volje, da se uključe u akciju obnove stare zgrade Učiteljske škole koju je 1898. osnovao Sreten Adžić.

U prepunom amfiteatru fakulteta izvedena je drama "San Crne reke" u režiji Sretka Divljana, potom je otkriveno spomen obeležje Aleksandru T. Petroviću, učitelju i potpukovniku koji je kao prvi u kolu završio tada elitnu Učiteljsku školu u Jagodini i stekao najviša vojna odlikovanja u Prvom svetskom ratu, (rad akademskog vajara Ivana Markovića), a tačno u podne u parku fakulteta počeo je koncert istaknutih rege sastava "Mašta Bašta" i "ZAA".

Sa velike koncertne bine koja je bila postavljena na samom ulazu u fakultet, studentima su se obratili dekan, prof. mr Sretko Divljan, prof. dr Zoltan Melic, rektor Visoke škole "Etveš Jožef" u Baji (Mađarska) i doc. dr Marko Đorđević, koordinator za odnose sa javnošću.

Profesor Divljan je naglasio da država i grad ne smeju da žmure pred propadanjem zgrade Učiteljske škole koja je nekada bila simbol znanja, mladosti, nauke i kulture, a danas je ruina i ogledalo našeg društva, i da stub svakog uspešnog i zdravog društva jesu upravo učitelji i vaspitači.

- Zajedno sa studentima istrajaćemo u nameri da obnovimo zgradu stare škole i da u njoj otvorimo oglednu osnovnu školu i vrtić u kojima će posao dobiti naši najbolji studenti. Budući učitelji vaspitači vodiće državu putem istine, a samo narodi koji slave svoje istoriju, nauku, kulturu i obrazovanje, imaju budućnost - zaključio je profesor Divljan.

Rektor Visoke škole "Etveš Jožef" iz Baje, dr Zoltan Melic, rekao je da će, u skladu sa svojim mogućnostima, ispred institucije koju predstavlja, pomoći u obnovi škole.

On je prihvatio članstvo u Inicijativnom odboru za obnovu stare zgrade Učiteljske škole i simbolično fakultetu i studentima poklonio umetničku sliku koja će krasiti zidove buduće škole i vrtića.

Okupljenima se obratio i doc. dr Marko Đorđević, koordinator za odnose sa javnošću i jedan od idejnih inicijatora kulturne manifestacije "U ritmu regea – Za novu školu". On je istakao da fakultet na ovaj način želi da skrene pažnju javnosti na akciju obnove stare zgrade Učiteljske škole.

- Želimo da se kulturnim aktivizmom borimo za ono što nam pripada. Kao fakultet koji ima tradiciju obrazovanja učitelja dugu 115 godina, zaslužujemo da nam i država i grad, i istaknuti pojedinci i građani, pomognu da obnovimo staru školu.

Pored studenata i profesora, manifestaciji "U ritmu regea – Za novu školu" prisustvovale su brojne zvanice i ugledne ličnosti, kao i bivši učenici Učiteljske škole u Jagodini. Naš istaknuti dramski umetnik Tomislav Trifunović, inače bivši učenik ove škole, prihvatio je članstvo u Inicijativnom odboru za obnovu stare škole.

Pozivu za članstvo u ovom odboru dosad su se odazvali i akademici Ljubomir Simović i Dragoslav Mihailović, naš poznati glumac Sergej Trifunović, istaknuti univerzitetski profesori iz zemlje inostranstva i brojne ugledne ličnosti iz oblasti kulture, sporta i biznisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA