TELEGRAF NA PROBI BRODVEJSKOG MJUZIKLA: U Srbiju konačno stiže "Viktor Viktorija"! (FOTO) (VIDEO)

Nakon 19 godina u Srbiju stiže jedan od najboljih brodvejskih mjuzikala "Viktor, Viktorija" rađen po čuvenom filmskom hitu Blejka Edvardsa iz '82. godine. Ekipa Telegrafa bila je na jednoj od probi pred premijeru koja je zakazana za 17. maj

  • 6

Pariz 1930. godine. U nemogućnosti da se zaposli i preživi u turobnim vremenima, talentovana operska pevačica Viktorija Grant spremna je da napravi velike kompromise tako što počinje da nastupa u jednom klubu kao muškarac.

Nastupajući kao Viktor, ona postaje poznata, uspešna i bogata, oseća slobodu i priznanje za sopstveni talenat kojima je dugo težila kao umetnik. Međutim, ubrzo biva rastrzana između sebe kao žene i svoje karijere, shvatajući da mora da bira…

Sećate li se sižea sjajnog filmskog hita "Viktor Viktorija" Blejka Edvardsa iz '82?

Bio je to jedan od najpopularnijih filmova sa Džuli Endrjus u naslovnoj ulozi, koji je '95. pretočen u brodvejski mjuzikl.

"Da li je moguće da smo čitavih 19 godina čekali na našu verziju"? Pitanje je koje nam na trenutak prolazi kroz glavu. Za mesec dana srpska publika konačno će dobiti svoju verziju kultnog mjuzikla i to gde drugo do u Pozorištu na Terazijama.

U režiji Mihaila Vukobratovića "Viktor Viktorija" premijerno će biti odigrana 17. maja, te su probe kojima je ekipa Telegrafa prisustvovala u jedinom pozorištu čistog žanra, sasvim razumljivo u "punom jeku".

Neformalno odeveni na probu stižu glavni protagonisti Mina Lazarević (Viktor, Viktorija Grant), Dragan Vujić Vujke (Todi), Aleksandar Srećković (gangster King Maršan), Jelena Jovičić (gangsterova devojka Norma Kesidi), Rade Marjanović (vlasnik noćnog kluba Andre Kasel)...

Počinje "jurnjava" sa tekstom u rukama na sceni. Penjanje i silaženje niz dvospratnu konstrukciju, za koju saznajemo da je postavljena svega nekoliko sati pre našeg dolaska. Nema šta, pred nama je klasična komedija zabune!

Nekoliko replika izmamilo nam je osmeh, te šapatom pitamo Aleksandra Đaju v.d. direktora Pozorišta na Terazijama hoće li se srpska verzija razlikovati od filmskog originala?

- S obzirom na to da je reč o licencnom izdanju, neće biti puno odstupanja - počinje priču za Telegraf Đaja dodajući da neće biti "Dame iz Sevilje", koje se svi dobro sećamo iz poslednje scene u filmu.

Zamišljajući kako li će tek izgledati izvođenje kada svoja mesta zauzme svih 70 izvođača (hor, balet, orkestar), primećujemo da će u prvom planu biti komični obrti.

Sasvim razumljivo, ako se uzme u obzir da živimo u vremenu kada travestija sama po sebi i nije više intrigantna koliko je svojevremeno bila.

- Prevod i prepev 20-ak songova radio je Slobodan Obradović, a muzički aranžer je Ivan Ilić - priča Đaja dodajući da je dirigentska palica ovog puta bila u rukama Vesne Šouc, dok su podjednako zahtevne poslove odradili i koreograf Milan Gromilić, scenograf Geroslav Zarić, kostimografkinja Tatjana Radišić i lektorka Ljiljana Mrkić Popović.

Dakle nakon sjajne "Zone Zamfirove" koja je za svega dva meseca pokupila čak 15 nagrada čeka nas još jedan biser u Pozorištu na Terazijama. Nešto na šta su nas iz ovog hrama umenosti navikli. Ljubiteljima pozorišta ne treba posebno objašnjavati da na ovom mestu posle domaće, uvek ide jedna licencna predstava.

- Igramo repertoar koji narod želi da gleda! - potencira  Đaja - To naravno ne znači da podilazimo publici. Jednostavno u moru teških tema koje se bave opštom krizom nudimo lepši pogled na svet kojeg su svi željni. Otud ne čudi što je sala na svakom izvođenju dupke puna.

Na izlasku iz sale ne možemo da direktoru ne postavimo još jedno pitanje.

Mjuzikl je skupa igračka, kako se snalazite?

- Ne znam kako bismo zatvorili finansijsku konstrukciju ove predstave da nije bilo pomoći Sekretarijata za kulturu grada Beograda. No, moram nešto da istaknem. U kulturu svakako treba više ulagati, ali ne linearno! Mjuzikl je odista skupa igračka i zahteva više! Pozorištu na Terazijama treba više finansijske pažnje, pa ko zna, možda jednog dana i naš ansambl pređe okean da pokaže svetu šta zna i ume!

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roxie

    19. april 2014 | 12:21

    Jedva cekam! Pozoriste na Terazijama je prosto neverovatno tako da ce i ova predstava sigurno biti fantasticna, u to nema sumnje. Nadamo se da se i nadmasiti nasa ocekivanja. Svaka cast, Terazije, najbolji ste!

  • Stefan

    19. april 2014 | 15:56

    Šta ljudi iz pozorišta kažu na to da bi na premijeru mogla da dođe i Džuli Endrjus? Ima li istine u tim kuloarskim pričama?

  • Marina

    19. april 2014 | 15:52

    Obožavam film i jedva čekam da vidim predstavu. Gledala sam većinu vredstava u ovom pozorištu i moram vam reći da je pravo čudo što ovakav glamur opstaje u našoj zemlji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA