Milan Popović želi da kupi RTB Bor

- Potencijalno, RTB bi, imajući u vidu rezerve bakra i zlata, mogao u bliskoj budućnosti da postane najbolja i najprofitabilnija kompanija u Srbiji - kaže Milan Popović

  • 9

Srpski biznismen Milan Popović veoma je zainteresovan da zajedno sa preduzećem "Ruska bakarna kompanija" kupi većinski paket Rudarsko-topioničarskog basena Bor, pišu današnje Večernje novosti.

List navodi da bi tu trebalo uložiti pola milijarde evra u novu topionicu i rudnike.

Novosti pišu da je reč o jednom od najvećih proizvođača bakra u Ruskoj Federaciji, pošto Ruska bakarna kompanija godišnje proizvodi oko 270.000 tona bakra u katodnom ekvivalentu, odnosno gotovo sedam puta više nego što se trenutno proizvodi u RTB Bor.

- Potencijalno, RTB bi, imajući u vidu rezerve bakra i zlata, mogao u bliskoj budućnosti da postane najbolja i najprofitabilnija kompanija u Srbiji - kaže Popović za Novosti.

On ocenjuje da tome naruku ide i dugoročna perspektiva kretanja cene bakra na svetskom tržištu, jer "crvenog metala" na planeti ima sve manje, dok je potražnja za njim sve veća.

Po njegovim rečima, bakar se danas u svetu tretira, maltene, kao hrana, jer je potrošnja tog metala, po glavi stanovnika, godišnje između 400 i 500 grama.

"Kada se govori o investiciji od 300 miliona evra za izgradnju nove topionice, laicima to može izgledati kao velika cifra", dodaje Popović, kojeg mediji nazivaju i "srpskim kraljem bakra".

- Međutim, pošto je ta suma primerena izgradnji tog metalurškog agregata, veličini i značaju kompanije kao što je RTB i odgovarajućim zalihama rude, onda izgradnju nove topionice nikako ne bi, ni na koji način, trebalo dovoditi u pitanje. Trebalo bi čak razgovarati o ulaganju dodatnih 200 miliona u osvajanje novih rudnika koji bi zadovoljili u potpunosti apetite nove topionice - dodao je on.

Na pitanje o nasleđenim dugovima koje RTB ima, Popović odgovara da to nije ništa sporno, jer su, kaže, "sve velike kompanije, na neki način, opterećene dugovima i kreditima".

Po njemu, država nikako ne sme da dozvoli da se preduzeće rasparča i da na bilo koji način bude uvučeno u bilo kakve pravne bitke za oduzimanje i deljenje imovine, sve dok se ne uradi realno restrukturisanje.

On kaže da bi voleo da sa budućim premijerom razgovara o važnosti Bora, i da proba da mu objasni koliko je to preduzeće bitno za srpsku ekonomiju.

- Mora da se sedne za isti sto sa državom i da se na razgovor pozovu investitori. Svi zajedno treba da naprave realnu šemu koja će dozvoliti RTB da opstane kao celo preduzeće i da preraste ponovo u giganta, kakav je nekad bio. Ja bih, recimo, voleo da učestvujem u tim razgovorima, zajedno sa mojim partnerima iz Rusije. Oni su jedni od najvećih investitora u bakarnoj industriji i u poslednjih šest-sedam godina uložili su dve i po milijarde dolara investicija u izgradnju rudnika, topionica, rafinerija - kaže Popović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    17. april 2014 | 18:23

    Ako mu ostane neka kinta - posle alimentacije...

  • Љути Четник

    17. april 2014 | 11:56

    Neka kupi ali po realnoj ceni, bolje on nego neki amerikanac

  • Milan

    17. april 2014 | 16:10

    Rudnik vredi milijarde dolara, pa ko voli nek izvoli. Srbija ne bi trebala da proda RTB vec da postavi pravo rukovodstvo koje ce raditi u interesu grada i zemlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA