OD SVOJE PLATE: Profesori kupuju doručak i cipele siromašnim đacima!

Mnogo dece u školi krije u kakvoj situaciji živi, pa se za sve sazna tek kada detetu u školi pozli od gladi. Nastavnici se trude da preduprede glad svojom crkavicom od plate

  • 54

Profesori kragujevačke srednje Politehničke škole već četiri godine svakog meseca izdvajaju od plate novac kojim svojim siromašnim đacima plaćaju autobuske karte, doručak, kupuju njihovim porodicama hleb i mleko, ali i odeću i cipele.

Zaposleni u školi, od spremačice do profesora, njih oko 70, osnovali su Fond za podršku socijalno ugroženim učenicima.

Direktor Politehničke škole, Siniša Kojić objašnjava da se svako odlučio za sumu koja će se mesečno "skidati" od plate u uplaćivati u fond. Taj novac je najpe bio namenjen za mesečne autobuske karte, ali kada su shvatili da neka deca u školu dolaze gladna prioriteti se se promenili.

- Pre osnivanja fonda nastavnici su u kancelariji znali da pokrenu akciju kupovine obuće za dete koje po snegu u školu dolazi u platnenim patikama. Kako je takvih akcija bilo sve češće osnovali smo fond. Ne uspevamo mi da izdvojimo mnogo para, ali za hitne slučajeve imamo - kaže Kojić objašnjavajući da plata prosvetara iznosi od oko 40.000 do 50.000 dinara zavisno od staža.

Psihološko pedagoška služba škole uz dogovor sa razrednim starešinama pravi socijalne karte i po njima novac izdvaja za najurgentnije situacije.

- Deca nam ponekad ne dolaze u školu jer su gladna. Imamo đaka sa sela, čiji je jedini roditelj teško bolestan. Detetu plaćamo prevoz i doručak u školi, a u njihovoj seoskoj prodavnici smo otvorili račun da mogu svakoga dana da kupe hleb i mleko. Za nekoliko đaka plaćamo doručak od oko 100 dinara u pekari kraj škole. Siromašni đaci ne plaćaju proslavu maturske večeri, a mi im iz fonda pomognemo da kupe nešto od garderobe za to veče - kaže Kojić.

Škola iz fonda plaća i mesečne autobuske karte za decu koja dolaze iz udaljenih sela, a roditelji ne mogu da im plate prevoz. Mnogo dece u školi krije u kakvoj situaciji živi, pa se za sve sazna tek kada detetu u školi pozli od gladi. Nastavnici se trude da preduprede glad svojom crkavicom od plate.

- Upravo sada smo svi na nogama zbog teške situacije jednog đaka čiji je i stariji brat bio učenik ove škole. Reč je o porodici sa četvoro dece, dvoje su osnovci, divna deca. Oni žive u samom gradu, već 30 godina stanuju u staroj kući blatnjari od 10 kvadratnih metara. Nemaju vodu i struju. Reč je o ljudima koji su previše ponosni da javno traže pomoć - kaže Kojić dodajući da je porodici sada obezbeđen hleb i mleko za godinu dana.

Humani kragujevački profesori i đaci ove škole nadaju se da će se njihovoj akciji priključiti i drugi Kragujevčani bez obzira što nisu videli lica i ne znaju imena šestočlane porodice kojoj pomoć treba.

Politehničku školu u Kragujevcu pohađa oko 1.500 učenika koji ovde uče metalske zanate, rad na robotima, obrazuju se za zanimanja iz oblasti drumskog saobraćaja.

Mnogo dece je iz siromašnih porodica. Škola neprekidno "animira" svoje bivše đake, uspešnije privrednike, da pomognu kada je stanje teško.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA