ROMI HARAJU PARIZOM: Bande pljačkaju turiste u centru grada (FOTO) (VIDEO)

Bande Roma u glavnom gradu Francuske sve više maltretiraju turiste, pljačkaju ih i agresivno se ponašaju. Oni su počeli da nastanjuju glavne turističke lokacije, preselili su se u parkove i trgove po centru Pariza, a stanovnici ih krive za većinu zločina koji su se dogodili

  • 27

Dok su zvona Notr Dama najavljivala uskršnje jutro, jedan turista je rešio da ode po novac iz bankomata koji se nalazio pored ove drevne katedrale u Parizu. Posle samo jedne sekunde, bio je okružen agresivnom romskom bandom koja nije krila šta želi od njega.

Pošto je osetio ruke na leđima i ramenima, sredovečan čovek se okrenuo i video horor oko njega. Neustrašiva banda je pokušavala da otme novac koji je izvadio iz bankomata.

Ovakve scene su postale uobičajene u prestonici Francuske, pa je policija prošle nedelje pozvala na "sistematsko iseljenje" Roma. Grupa lopova, od kojih su mnogi tinejdžeri, "operiše" oko glavnih turističkih lokacija u Parizu preko dana, a i noći.

- Ne poštuju nikog, samo žele da uzmu novac ili bilo šta drugo šta mogu da ukradu - rekla je jedan turistkinja koja je bila očevidac incidenta kod bankomata, koji se nalazi između Notr Dama i muzeja Luvr.

Ona je dodala da za njih nije bitno da li je Uskrs i da ih ima po celom gradu.

- U jednom momentu, čovek je uzimao novac iz bankomata. U sledećem je bio žrtva lopova. Kada se policija približi Romima, oni se samo nasmeju i pobegnu - rekla je ogorčena turistkinja.

Pariz je najpopularnija turistička destinacija na svetu, a Britanci čine najveći broj njih. Ali, bitka protiv Roma je izgleda uzaludna.

Humanitarne organizacije i grupe za ljudska prava su pobesnele prošle nedelje, kada je procureo snimak gde policija govori o "sistematskom iseljenju" Roma iz centra grada. Premijer Manuel Vals je pre izvesnog vremena rekao da zajednice, uglavnom Roma i Bugara, "ne mogu da se integrišu u društvo" i da ih treba deportovati.

Portparol humanitarne grupe "Katolička pomoć" je ovu izjavu opisao kao skandaloznu, dodajući da se tako "žigoše slabija zajednica" i da se iznose "rasistički stavovi" što je nezakonito u sekularnoj Francuskoj.

Ostali pariski zvaničnici su izjavili da su Romi krivi za većinu zločina u gradu i da se upuštaju u prosjačenje i lopovluk, a u većini slučajeva se i agresivno ponašaju. Bande mladih Roma, uključujući žene i decu, redovno se mogu videti kako maltretiraju turiste.

Prosjaci, koji su stacionirani oko glavnih turističkih atrakcija i banaka, sa sobom vode decu, pa čak i bebe. Većina njih živi u straćarama na periferiji grada, ali sve ih je više po parkovima i trgovima po centru gde postavljaju svoje kampove.

Premijer Vals je nastavio politiku koju je počeo da sprovodi Nikola Sarkozi, a to je da se grade kampovi za Rome i da se deportuje što veći broj njihovih stanovnika. Sve je ovo dovelo do protesta raznih grupa za ljudsko pravo, uključujući i Amnesti Internešnal, koji naglašavaju da su Romi, Rumuni i Bugari u Francuskoj građani Evropske Unije i da imaju pravo da žive i rade u ovoj zemlji.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    22. april 2014 | 16:58

    Opet propaganda rasista.To su - neduzni turisti.Treba im novac - da se vrate...

  • Nebojsa

    22. april 2014 | 15:59

    ROMI? Mislite CIGANI?

  • Maxy

    22. april 2014 | 15:55

    Nije Hitler bio lud, polako pokaza ce se vremenom koje su zlo. Isti problem je svuda kradu ,otimaju gde god da stignu. A ako ih i uhvate pustaju ih kroz par sati jer ih ne zele ni u zatvoru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA