Banke sve češće angažuju uterivače dugova

Prema poslednjim podacima oko 130.000 građana ne može da otplaćuje bankarske usluge, a dug je narastao na 60 milijardi dinara

  • 4

Iako na to nemaju pravo, neke banke su, ipak, prepustile naplatu potraživanja od građana privatnim agencijama.

Zvanično, bankari to mogu da čine samo za preduzeća, ali su se pojedine odlučile da za uterivanje dugova angažuju privatnike.

Tako zaposleni u agencijama koje su dobile zadatak da nateraju građane da plate obaveze pozivaju vrlo uporno bilo na fiksne ili mobilne telefone dužnike i šalju opomene koje nemaju ni pečat, niti potpis banke, pišu "Večernje novosti".

Na ovaj korak su se odlučile, nezvanično, da bi sebi olakšale posao i smanjile nenaplative obaveze za kredite, kreditne kartice i dozvoljeni minus.

Prema poslednjim podacima oko 130.000 građana ne može da otplaćuje bankarske usluge, a dug je narastao na 60 milijardi dinara.

Banke nemaju pravo da prodaju svoja potraživanja privatnim agencijama ili preduzećima, kažu u Udruženju banaka Srbije.

Mogu da pozivaju svoje klijente lično, šalju opomene ili na kraju da se obrate sudu. Za preduzeća postoji mogućnost da nenaplative kredite ustupe firmama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA