BRAMERC: Presuda Karadžiću na leto 2015. godine

Optužnica bivšeg predsednika RS, Radovana Karadžića (68) tereti za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, od 1992 od 1995. godine

  • 3

Tužilaštvo Haškog tribunala izneće završnu reč u slučaju optuženika Radovana Karadžića u septembru, a presuda u tom slučaju može se očekivati na leto 2015, najavio je u danas objavljenom intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Optužnica bivšeg predsednika RS, Karadžića (68) tereti za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, od 1992 od 1995. godine.

Bramerc je takođe izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Haški tribunal odbio zahtev odbrane ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji je između ostalog optužen za genocid u Srebrenici, da bude oslobođen na polovini suđenja i dodao da je, međutim, potrebno "još mnogo toga uraditi tokom faze izlaganja odbrane".

Bramerc je ukazao, s druge strane, na dvostruke standarde Tribunala kada se radi o pravnom principu direktnog pomaganja u zločinu, navodeći kao primer slučaj bivšeg generala JNA Momčila Perišića koji je oslobođjen za zločine u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu jer je sud utvrdio da nije "direktno pomagao" zločine snaga bosanskih Srba, a u drugom slučaju oni koji nisu direktno pomagali su osuđeni.

- Niko ne može biti zadovoljan da je u dve slične situacije, različito upotrebljen jedan pravni princip, te je jedna grupa osuđena a druga oslobođena na bazi tog principa. Ono što je još gore je da nema pravnog leka po tom pitanju. Ne postoji viši međunarodni sud koji bi to rešio - rekao je Bramerc u intervjuu za

BIRN.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • straleee

    29. april 2014 | 16:20

    A Šešelju?!!

  • Joca

    29. april 2014 | 17:25

    Sloboda za radovana nije kriv ni po nijednoj optuznici radovane junacino nedaj se

  • Dado

    29. april 2014 | 21:35

    Jedino u Hagu tuzilastvo zna bolje od sudija i kada ce i kakva presuda da bude toliko o toj pravdi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA