PUTIN: Amerika je kriva za događaje u Ukrajini

- Ono što se u Ukrajini sada dešava pokazuje nam ko je od početka umešan, ali Amerika je u početku izabrala da se drži po strani. Činjenica da je sada Amerika u prvom planu u rešavanju ukrajinske krize govori o tome da su "vodili ovaj proces od samog početka - rekao je Putin

  • 22

Amerika je inicirala događaje u Ukrajini, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin novinarima na pitanje o tome šta misli kakva je uloga Amerike u događajima u Ukrajini.

- Ono što se u Ukrajini sada dešava pokazuje nam ko je od početka umešan, ali Amerika je u početku izabrala da se drži po strani. Činjenica da je sada Amerika u prvom planu u rešavanju ukrajinske krize govori o tome da su "vodili ovaj proces od samog početka", ali tek sada se prikazuju kao lideri - rekao je Putin.

Ruski predsednik je ocenio, prenosi Itar-Tas s, da se interesi Amerike i njihovih evropskih partenera podudaraju jer EU želi sporazum o pridruživanju sa Ukrajinom "i to pod uslovima za koje ja smatram da su za Ukrajinu neprofitabilni".

Prethodna vlast u Kijevu, ocenio je ruski predsednik, pokušavla je tome da se suprotstavi, ali Zapad imao drugačiji plan koji je uključivao vojni scenario, neustavno oružano preuzimanje vlasti.

Putin je, međutim, ocenio da inicijatori događaja u Ukrajini nisu mogli da predvide kuda će sve to ići.

Iako mnogi u Ukrajini, dodao je on, podržavaju smenu vlasti, ipak ima mnogo ljudi kojima se to ne sviđa i nisu saglasni sa načinom na koji je došlo do smene. "U tome nema ničeg demokratskog", izjavio je ruski predsednik.

ZA SADA NEMA POTREBE ZA KONTRA SANKCIJAMA

Komentarišući sankcije koje su SAD i EU uvele Rusiji, Putin izjavio je da Rusija ne vidi potrebu da uzvrati Zapadu kontrasankcijama, ali da bi mogla razmotriti učešće zapadnih kompanija u njenoj privredi, uključujući energetske projekte, ako zapadne sankcije budu nastavljene.

- Mi bismo veoma voleli da ne pribegavamo nikakvim kontramerama - rekao je Putin novinarima posle sastanka utorak sa liderima Belorusije i Kazahstana, preneo je Rojters.

- Ali ako se nešto tako nastavi, mi ćemo, naravno, morati da razmislimo o tome ko i kako radi u ključnim sektorima ruske privrede, uključujući energetski sektor - naglasio je ruski predsednik.

SAD su najavile uvođenje novih sankcija poslovnim liderima i kompanijama bliskim Putinu, dok je EU dodala imena još 15 Rusa i Ukrajinaca na crnu listu, što znači da će njima biti zamrznuta imovina i neće im izdavati vize.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    30. april 2014 | 14:48

    Zauzeli busiju,da pokore Rusiju!...Sto imaju (kakva steta)-svojina je celog sveta! Sve to kaza , nakaza...(ponavljati bilo kome, zbog cega se - koplja lome, stvarno vise nema smisla, jerbo im se - pamet stisla.)...

  • Bozidar

    30. april 2014 | 11:58

    A ti si nevinasce?!Ti si Ukrajini aneksirao Crim kao sto je Amerika uz pomoc NATO-a oduzela nase Kosovo.Sta ocekujes,da ti se Ukrajina pokloni?Nikada ti necemo oprostiti sto nam nisi pomogao da sacuvamo Kosovo,a mogao si,isto kao sto si Rusiji pripojio Crim.

  • Rey

    30. april 2014 | 13:10

    Moram i ja dodati Ameri sa Nemackom jel iko primecuje da Nemacka mahom bira drzave pokraine koje su bili na strani hitlera za vreme prvog i drugog svetskog rata Srbiju kaznjava odavno a i Grcka prolazi lose da neidem dalje .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA