PROTESTI I IZLETI: Ovako je širom Evrope obeležen 1. maj (FOTO) (VIDEO)

Dok se danas širom Evrope proslavljao Međunarodni praznik rada izletima i druženjem, u Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Austriji i Turskoj demonstranti i sindikati su izašli na ulice da bi skrenuli pažnju na nezaposlenost i oštre mere štednje koje sprovode članice EU

  • 4

Međunarodni praznik rada obeležen je danas širom Evrope mirnim povorkama i okupljanjima radnika u organizaciji političkih stranaka i sindikata, ali i dramatično u Turskoj gde je tokom protesta povređeno više desetina ljudi, dok mnogi građani Prvi maj proslavljaju na izletištima.

Najmanje 50 osoba povređeno je danas tokom protestnog mitinga u Istanbulu povodom Prvog maja, kada je policija upotrebila vodene topove, suzavac i gumene metke, javile su agencije.

Udruženje progresivnih advokata saopštilo je da je najmanje 51 osoba povređena, a da je 138 privedeno blizu trga Taksim i drugde u Istanbulu, u sukobu policije sa demonstrantima koji su bacali kamenice i "molotovljeve koktele", preneo je Frans pres.

Kancelarija istanbulskog guvernera upozorila je da Taksim neće biti otvoren za prvomajski miting, uprkos insistiranju sindikata na njihovom pravu da se okupe na trgu koji je postao simbol antivladinih protesta, navodi turski list "Hurijet".

U Francuskoj su danas radnici, drugu godinu zaredom, Prvi maj obeležili pod različitim sloganima - članovi dveju sindikalnih organizacija zajedno su defilovali Parizom protiv politike vlade premijera Manuela Valsa, dok su se druga dva sindikata u podne okupili na ulici pod znakom Evrope i u ime njenog jedinstva, prenose francuski mediji.

Prvi maj je ove godine u Parizu obeležen i okupljanjem pristalica ekstremno desničarske stranke Nacionalni front (FN) na čelu sa Marin Le Pen, koja je okupila, prema navodima te partije, 20.000 ljudi, a prema procenama policije 5.300, prenosi francuski dnevnik "Parizjen".

Tokom 45-minutnog govora u znaku predstojećih evropskih izbora i napora da FN pobedi u izbornoj trci uz pozive Francuzima da izađu na glasanje, Le Pen je oštro kritikovala vladu i EU, a povorku su prethodno nakratko prekinule tri članice grupe Femen sa obnaženim grudima na kojima je pisalo "fašistička epidemija" i "stop fašističkoj uniji".

U Lionu i Nantu su se, takođe, okupili članovi sindikata, od više stotina do nekoliko hiljada.

I u Austriji su ovogodišnje manifestacije povodom praznika rada bile u znaku izbora za Evropski parlament, koji će biti održani 25. maja.

U Beču, prema ustaljenoj tradiciji, kroz centar je prodefilovalo, u organizaciji Socijaldemokratske partije (SPO), više od 100.000 ljudi, koji su nosili transparente na kojima su, između ostalih, zahtevali obustavu daljih privatizacija.

Austrijski kancelar i lider SPO Verner Fajman istakao je da borba protiv nezaposlenosti i za investicije u zapošljavanje predstavljaju uslov za zajedničku, snažnu i fer Evropu. On je naglasio da na izborima 25.maja građani odlučuju o pravcu, kojim će se kretati EU.

Istovremeno, glavni grčki sindikati su današnji Međunarodni praznik rada obeležili mirnim okupljanjima na atinskom trgu Sintagma, a ulice koje su u te svrhe bile privremeno zatvorene, postepeno se ponovo otvaraju za saobraćaj, prenosi grčka agencija ANA.

Slični skupovi i marševi organizovani su i u drugim gradovima Grčke, kao što su Solun i Patras.

Organizatori su naveli da ovogodišnja prvomajska okupljanja šalju poruku otpora merama štednje koje sprovodi grčka vlada, kao i raskidanju radnih odnosa i politici EU.

Milioni Italijana su se, pak, danas opredelili za obilazak omiljenih destinacija kao što su Rim, Firenca i Venecija, neki su se uputili i na ostrva kao što je Kapri, a svaki četvrti stanovnik te zemlje odlučio se za izlet ili roštilj u prirodi, prenosi italijanska agencija ANSA.

Između policije i stotina demonstranata, koji su izašli na ulice Torina povodom Praznika rada, protestujući protiv nezaposlenosti i mera štednje, izbili su sukobi u kojima su demonstranti koristili i dimne bombe. Policija je privela nekoliko demonstranata.

Prvi maj se tradicionalno proslavlja i u Bosni i Hercegovini, kako na izletištima u okolini Sarajeva, tako i u sarajevskim kafanama, javlja FENA.

U Zagrebu je dolaskom prvomajske sindikalne povorke u parku Maksimir završen službeni sindikalni deo obeležavanja Međunarodnog praznika rada, kojim su sindikati Vladi poslali poruku da raspiše prevremene paralementarne izbore kako bi na čelo zemlje bili izabrani stručni ljudi, navodi Hina.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arnel

    1. maj 2014 | 19:13

    U svijetu se 1.maj obilježava demonstracijama, samo kod nas se peču janjci odnosno prase , dok ljudi i ne znaju zbog čega se obilježava 1.maj...

  • 45

    1. maj 2014 | 18:36

    Ceo svet u protestima i demonstracijama na dan kada su radnici dobili neka prava, jedino se u srbiji rostilja i opija. Da li stvarno treba da se zapitamo zasto nam je ovako kako jeste?

  • Borac

    1. maj 2014 | 20:16

    Bice demonstracija i kod nas, Vucko ce da krese rashode,plate,penzije. Dosta bre vise rostilja,pijancenja,lencarenja !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA