Svetska banka i MMF: Srbiji potrebni hrabri državnici

Jedini put napred je sprovođenje strukturnih reformi, slažu se vodeće međunarodne finansijske institucije

  • 0

Srbiji su neophodne strukturne reforme koji će biti pokretač domaćeg ekonomskog rasta zasnovanog na izvozu, ocenio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.

- Svestan sam da sprovođenje ovih reformi ne predstavlja lak zadatak, ali to jeste jedini put napred. I Srbiji i Evropi su očigledno potrebni hrabri državnici - istakao je on na Kopaonik biznis forumu.

Prema Breforu, reforme koje se odnose na javna preduzeća treba da budu glavni nosilac modela rasta posle krize.

- Poboljšanja ne moraju nužno da potiču od privatizacije, ali gotovo sigurno treba da potiču od depolitizacije, boljeg upravljanja, transparentnosti i odgovornosti, povećane produktivnosti - rekao je on.

Šef kancelarije MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik izjavio je da Srbija treba da nastavi da ide ka uspostavljanaju novog modela rasta zasnovanog na izvozu, štednji i investicijama i da iskoristi mogućnosti koje pruža dobijanje statusa kandidata.

Lisovolik je na Kopaonik biznis forumu istakao da su strukturne reforme sprovedene do sada bile nedovoljne da se reše problemi privrede, i dodao da bi trebalo napraviti dobru ravnotežu između javnog i privatnog sektora.

Prema rečima Lisovolika, javni sektor u Srbiji troši previše, a udeo privatnog sektora u izvozu i štednji je i dalje vrlo nizak.

On je naveo i da je potrebna konsolidacija javnih finansija kroz strukturne fiskalne reforme, a to, pre svega, podrazumeva reforme na rashodnoj strani budžeta.

Lisovolik je podsetio da je javni dug Srbije blizu zakonskog ograničenja i da nije nizak, u poređenju sa državama regiona, među kojima Mađarska i Poljska imaju visok nivo javnog duga, dok zemlje kao što su Rumunija i Bugarska imaju niži javni dug.

On je naglasio i da bi Srbija trebalo da provede reformu penzionog sistema, pošto penzioni fond ima visoke izdatke i deficit, a odnos zaposlenih i penzionera je skoro jedan prema jedan.

Lisovolik je napomenuo i da je u Srbiji učešće penzija u bruto domaćem proizvodu jedno od najviših u regionu i da je veće jedino u Italiji i Ukrajini.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA