LAVROV: Ukrajina je pred građanskim ratom!

- Kada Ukrajinci ubijaju Ukrajince smatram da je to blizu građanskog rata. Ako je to pogodno za slobodne i fer izbore onda ja ne znam šta znači fer i slobodno - rekao je šef ruske diplomatije

  • 12

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da je Ukrajina na ivici građanskog rata, što otežava održavanje slobodnih i fer izbora 25. maja.

- Kada Ukrajinci ubijaju Ukrajince smatram da je to blizu građanskog rata. Na istoku i jugu Ukrajine je rat, pravi rat sa upotrebom teškog oružja - rekao je Lavrov, a prenela je agencija AFP.

- Ako je to pogodno za slobodne i fer izbore onda ja ne znam šta znači fer i slobodno - dodao je šef ruske diplomatije.

U Ukrajini su zakazani prevremeni predsednički izbori 25. maja.

Međutim, prelazna vlast koja vodi zemlju od svrgavanja ukrajinskog proruskog predsednika Viktora Janukoviča u februaru vodi ofanzivu protiv proruskih snaga uglavnom na istoku i jugu zemlje.

Lavrov smatra da bi i proruske snage trebalo uključiti u razgovore o nacionalnom jedinstvu, koji su danas započeli u Kijevu i u kojima učestvuju bivši ukrajinski predsednici, aktuelni ukrajinski zvaničnici, poslanici, verski lideri i akademici.

Okrugli sto o nacionalnom jedinstvu prvi je u nizu planiranih i održava se na preporuku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ali se odvija bez predstavnika istočnih regiona u Ukrajini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA