Rusi šalju 37 tona humanitarne pomoći u Banjaluku

Pomoć se sastoji od agregata, pumpi za vodu, šatora, ćebadi, hrane, higijene i svega onog što je potrebno da se saniraju i ublaže posledice katastrofalnih vremenskih neprilika koje su zadesile Republiku Srpsku

  • 5

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, Duško Perović, rekao je Srni da bi danas ili najkasnije sutra iz Moskve za Banjaluku trebalo da poleti avion sa 37 tona pomoći namenjene ugroženom stanovništvu pogođenom poplavama. Pomoć se sastoji od agregata, pumpi za vodu, šatora, ćebadi, hrane, higijene i svega onog što je potrebno da se saniraju i ublaže posledice katastrofalnih vremenskih neprilika koje su zadesile Republiku Srpsku.

- Rusija već danima prikuplja pomoć za poplavljena područja. Ministar za vanredne situacije Rusije rekao je da se Republici Srpskoj pomogne u svemu što treba - naglasio je Perović.

On je dodao da je Predstavništvo Republike Srpske u Moskvi bilo otvoreno ceo vikend, te da su svi neprestano bili u vezi sa Vladom Ruske Federacije, Ministarstvom inostranih poslova i Ministarstvom za vanredne situacije Rusije. U pomoć je pritekao i narod Rusije, koji danima kontaktira Predstavništvo Srpske u Moskvi, raspitujući se šta je od namirnica potrebno, kakvo je stanje na poplavljenim područijima, ima li žrtava.

- U svim medijima i svim informativnim emisijama prikazuje se stanje u Republici Srpskoj i Srbiji i poziva na pomoć. Zberbanka je u svim svojim filijalama organizovala prikupljanje sredstava, a to su učinile i mnoge druge banke, ali u pomoć priskaču i svi naši privredni partneri u Rusiji, poput "Zarubežnjefta"  koji je donirao gorivo za potrebe na poplavljenim područijima - objasnio je Perović.

On je naglasio da će sva pomoć iz Rusije stizati avionom u Banjaluku.

- Kad vidimo šta je sve dopremljeno i šta je još neophodno, pomoć će stizati i naknadno. U Niš je već stigla pomoć za Srbiju, a s obzirom na to da je tamo i centar za vanredne situcije nadležnog ruskog ministarstva, dodatna pomoć Republici Srpskoj moći će da se dopremi i iz ovog centra - istakao je Perović.

On je poručio da je više nego zadovoljan odzivom Rusije i ruskog naroda, koji su nakon prvih informacija o poplavama ponudili pomoć i podršku Republici Srpskoj.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dexter

    20. maj 2014 | 12:50

    Hvala braćo rusi!

  • Kristina

    20. maj 2014 | 13:19

    Zasto na televiziji ne objavljuju sve ovo!? Strasno! Neka narod vidi da ima dobrih ljudi i da nam pomazu. Hvala braci Rusima!!!

  • Tt

    20. maj 2014 | 14:24

    E kukala nam majka bez rusa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA