POTVRĐENO: Nema zaraznih bolesti u Republici Srpskoj (FOTO)

Epidemiolozi upozoravaju da se zarazne bolesti ovakvim situacijama prenose putem vode, hrane i neadekvatnom higijenom. Sada su važne mere mehaničkog čišćenja, pranja objekata, nakon čega sledi dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija

  • 3

Na poplavljenim područjima u Republici Srpskoj za sada nema zaraznih bolesti, osim pojedinačnih slučajeva, a epidemiološka situacija je zadovoljavajuća. Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Janja Bojanić, rekla je da se posebna pažnja posvećuje kolektivnim smeštajima, koji su pod nadzorom sanitarne inspekcije.

Upozorila je da se zarazne bolesti u ovakvim situacijama prenose putem vode, hrane i neadekvatnom higijenom, a Institut, prema njenim rečima, svakodnevno prati kvalitet vode na području RS. Kako je podsetila, sve namirnice koje su došle u dodir sa vodom iz poplavnog talasa ne smeju da se koriste.

Sada su važne mere mehaničkog čišćenja, pranja objekata, nakon čega sledi dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija. U toku je dezinfekcija poplavljenih mesta u Banjaluci, dok se za Doboj planira sveobuhvatna akcija čišćenja i dezinfekcije, kako bi ovaj grad do kraja nedelje imao sanitarno-higijenske uslove. Danas počinje i dezinfekcija poplavljenih objekata u Šamcu i Bijeljini.

Građani su upozoreni da prilikom čišćenja budu oprezni i paze na instalacije, kao i da uzmu u obzir da u vodi ima i zmija.

U Hrvatskoj je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić doneo odluku o proglašenju opasnosti od epidemije zaraznih bolesti na poplavljenom području.

Ostojić je na konferenciji za novinare rekao da je odluku doneo pošto je hrvatska vlada sinoć proglasila prirodnu katastrofu za Vukovarsko-sremsku županiju.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA