URA, ORA! Nišlije pokrenule inicijativu za obnavljanje radnih akcija

Niš je u nekadašnjoj Jugoslaviji imao najduži staž dobrovoljnog omladinskog rada, a trojica njegovih žitelja sada bi htelI da obnove tu tradiciju

  • 18

Trojica legendarnih akcijaša iz Niša, Dragan Topisirović, Slavoljub Krstić i Milorad Cvetković, pokrenuli su inicijativu da se ponovo uvedu omladinske radne akcije i oživi duh dobrovoljnog rada, kako bi se što pre obnovila zemlja.

Kako kažu, Niš je u nekadašnjoj Jugoslaviji imao najduži staž dobrovoljnog omladinskog rada, i to više od 35 godina.

- Akcije su ukinute 1990. godine i do sada smo više puta diskutovali o ponovnom pokretanju omladinskih radnih akcija (ORA). Sada je pravi trenutak. Poslali smo inicijativu gradu i očekujemo da nas podrže, a obratićemo se i Vladi Srbije jer smatramo da bi akcijaštvo trebalo oživeti na nivou cele Srbije - kaže Topisirović, koji je bio komandant radne akcije 1982. godine za "Alo!".

Podnosioci ove inicijative podsećaju da je u periodu postojanja ORA "Niš" izveden veliki broj radova na izgradnji nasipa na Nišavi i Gabrovačkoj reci, na izgradnji kanalizacije, vodovoda, auto-puta i mnogim drugim poslovima.

Radne brigade imale su u svom sastavu omladince građevinske, električarske, mašinske i drugih struka, obučene za izvođenje radova.

- Tvrdim da za 24 časa mogu da okupim 500 omladinaca koji bi se odazvali radnoj akciji. Napravile bi se brigade od po 50 do 55 akcijaša, koje bi bile upućivane u područja koja odredi Vlada Srbije - navodi Krstić, koji je 13 godina bio komandant omladinskog radnog naselja u Nišu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • katarina

    25. maj 2014 | 11:47

    Juce je bila organizovana radna akcija ORA Krupanj, na inicijativu UG "Pavle Korcagin". Bio je lep odaziv, sto brigadirskih veterana sto nas podmladaka. 7 autobusa stiglo je u Krupanj, cistili smo puteve, dvorista, isli od kuce do kuce i pitali ljude kako da im pomognemo. Zahvalnost je bila velika, a osecaj korisnosti kada smo kretali nazad za BG je bio fantastican.. Zuljevi i upala misica su danas lep podsetnik na ono sto smo juce uradili.

  • Zoran

    25. maj 2014 | 11:18

    jotrt. Ne lupaj gluposti Srbija je izgrađena radnim akcijama ajde i ti uradi nešto pametno sitna dušo kladim se da nisi pomogao ni sa jednom porukom za nastradale,a tu prosipaš gluposti

  • katarina

    25. maj 2014 | 11:52

    I da, sa nama su juce u Krupnju bili i azilanti iz Loznice i Bogovodje, pricala sam sa njima, sami su insistirali da im se organizuje prevoz do Krupnja jer kako kazu, nasa zemlja im je pomogla kada im je to bilo potrebno i sada zele da se oduze i pomognu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA