18

URA, ORA! Nišlije pokrenule inicijativu za obnavljanje radnih akcija

Niš je u nekadašnjoj Jugoslaviji imao najduži staž dobrovoljnog omladinskog rada, a trojica njegovih žitelja sada bi htelI da obnove tu tradiciju

Radna akcija
Foto: Arhivska fotografija

Trojica legendarnih akcijaša iz Niša, Dragan Topisirović, Slavoljub Krstić i Milorad Cvetković, pokrenuli su inicijativu da se ponovo uvedu omladinske radne akcije i oživi duh dobrovoljnog rada, kako bi se što pre obnovila zemlja.

Kako kažu, Niš je u nekadašnjoj Jugoslaviji imao najduži staž dobrovoljnog omladinskog rada, i to više od 35 godina.

– Akcije su ukinute 1990. godine i do sada smo više puta diskutovali o ponovnom pokretanju omladinskih radnih akcija (ORA). Sada je pravi trenutak. Poslali smo inicijativu gradu i očekujemo da nas podrže, a obratićemo se i Vladi Srbije jer smatramo da bi akcijaštvo trebalo oživeti na nivou cele Srbije – kaže Topisirović, koji je bio komandant radne akcije 1982. godine za “Alo!”.

Foto: Ivo Eterović / Foto-arhiv MC Odbrana

Foto: Ivo Eterović / Foto-arhiv MC Odbrana

Podnosioci ove inicijative podsećaju da je u periodu postojanja ORA “Niš” izveden veliki broj radova na izgradnji nasipa na Nišavi i Gabrovačkoj reci, na izgradnji kanalizacije, vodovoda, auto-puta i mnogim drugim poslovima.

Radne brigade imale su u svom sastavu omladince građevinske, električarske, mašinske i drugih struka, obučene za izvođenje radova.

– Tvrdim da za 24 časa mogu da okupim 500 omladinaca koji bi se odazvali radnoj akciji. Napravile bi se brigade od po 50 do 55 akcijaša, koje bi bile upućivane u područja koja odredi Vlada Srbije – navodi Krstić, koji je 13 godina bio komandant omladinskog radnog naselja u Nišu.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Grad Niš, ORA, Poplave, Poplave u Srbiji, Radna akcija
Popularni komentari
 • k
  katarina

  Juce je bila organizovana radna akcija ORA Krupanj, na inicijativu UG “Pavle Korcagin”. Bio je lep odaziv, sto brigadirskih veterana sto nas podmladaka. 7 autobusa stiglo je u Krupanj, cistili smo puteve, dvorista, isli od kuce do kuce i pitali ljude kako da im pomognemo.
  Zahvalnost je bila velika, a osecaj korisnosti kada smo kretali nazad za BG je bio fantastican.. Zuljevi i upala misica su danas lep podsetnik na ono sto smo juce uradili.

 • k
  katarina

  I da, sa nama su juce u Krupnju bili i azilanti iz Loznice i Bogovodje, pricala sam sa njima, sami su insistirali da im se organizuje prevoz do Krupnja jer kako kazu, nasa zemlja im je pomogla kada im je to bilo potrebno i sada zele da se oduze i pomognu.

 • Z
  Zoran

  jotrt. Ne lupaj gluposti Srbija je izgrađena radnim akcijama ajde i ti uradi nešto pametno sitna dušo kladim se da nisi pomogao ni sa jednom porukom za nastradale,a tu prosipaš gluposti

foto dana

video dana