VERBIĆ: Niko neće biti oslobođen male mature

Komisija za sprovođenje završnog ispita za nekoliko dana izaći će sa jasnim kriterijumima koji đaci moraju da polažu malu maturu u junu, a kojim će biti dozvoljeno da na taj test izađu u avgustu

  • 6

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da učenici iz područja ugroženih poplavama neće biti oslobođeni od polaganja male mature.

 

Međuitm, Komisija za sprovođenje završnog ispita za nekoliko dana izaći će sa jasnim kriterijumima koji đaci moraju da polažu malu maturu u junu, a kojim će biti dozvoljeno da na taj test izađu u avgustu, rekao je Verbić u emisiji "Utisak nedelje".

 

- Ako treba da pomognemo, onda treba da to uradimo na drugi način. Ne treba niko od tih učenika, ko želi da ide u srednju školu da bude uskraćen za tu mogućnost - rekao je Verbić.

 

Ministar prosvete je podsetio da će na maloj maturi biti gradivo koje đaci uče već osam godina, to je, kako kaže, nešto što znaju i za šta se spremaju godinama.

 

 

- To nije nešto za šta se uči poslednih mesec dana - rekao je ministar Verbić.

 

Na pitanje kako će deca iz poplavljenih područja da upišu škole koje žele, ako test polažu u avgustu, i zašto ima tvrd stav da u zakonu piše da se u srednju školu ne može bez male mature a desilo se nešto vanredno, Verbić je kazao da ne insistira na formi, da nije problem da se promeni propis, već da je problem u proizvoljnosti.

 

- Ljudi doživljavaju da je ono što postoji u prosveti proizvoljno, da može da se menja bilo kad i bilo kako. Ako zaista može da se menja bilo kad i bilo kako, onda nikada nećemo biti u stanju da popravimo obrazovanje. Nama je potrebno da uspostavimo sistem - istakao je on.

 

Verbić smatra i da mala matura ne bi trebalo nikoga da plaši jer u srednjim školama ima dovoljno mesta za sve učenike, podsetivši da dve trećine đaka upiše ono što želi.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    26. maj 2014 | 07:41

    Odakle ste iskopali ovog smešnog lika? Jel i ovaj spada u grupu "eksperata"?

  • Игор

    26. maj 2014 | 07:41

    Где си био 90-тих?

  • Milan

    26. maj 2014 | 15:14

    Ako vec bude tako to znaci da deca iz cele Srbije nece znati da li su upisali zeljene skole do avgusta jer ce tek tada kad svi poloze moci da se formiraju odeljenja. Deca iz cele Srbije ne bi imala nista protiv da ti djaci upisu sta zele i to ako treba i preko broja od predvidjenog broja samo da znaju da li su i gde upisani i da se i roditelji i deca opuste preko leta.Ako je proslo godine zbog jedne zene ,,pao sistem,, zasto sad ne bi moglo zbog katastrofe koja je zadesila Srbiju. Kao prof. u srednjoj skoli primecujem da su sada realnija odeljenja u prvom razredu nego sa prijemnim. Slabije skole dozvoljavaju svojim djacima da prepisuju kako bi ,, sakril,, svoj (ne)rad losij djaci zauzmu mesta boljim i?!?!?! To neko treba da kaze ovom ministru ali ocigledno nikog to i ne zanima i ministarstvu jer su svi isti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA