SRAMOTA: Socijalni radnici prodaju starateljstvo za 400 evra?

- Mi kao udruženje imamo više od 30 prijava roditelja, naših članova, da socijalni radnici traže novac kako bi povećali ili smanjili mogućnost viđanja deteta - kaže zastupnik Udruženja razvedenih, rastavljenih i samohranih staratelja "Tata" Dejan Višekruna

  • 16

Za povoljno mišljene o tome kome treba da pripadnu deca u postupku razvoda, socijalni radnici od roditelja traže sumu u visini od 400 evra, tvrdi direktor i zastupnik Udruženja razvedenih, rastavljenih i samohranih staratelja "Tata" Dejan Višekruna.

Procena zvaničnika je da je danas u Srbiji više od 30.000 dece koja čekaju sudske presude u borbi roditelja zbog starateljstva, pa Višekruna smatra da je to postao ozbiljan biznis na nivou cele države, prenosi Alo.

- Mi kao udruženje imamo više od 30 prijava roditelja, naših članova, da socijalni radnici traže novac kako bi povećali ili smanjili mogućnost viđanja deteta. Za tako nešto postoje i konkretni dokazi, i to za ventre za socijalni rad u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije, ali ne smemo da sa njima izlazimo u javnost jer nam to zakon ne dozvoljava. Tvrdim da su centri za socijalni rad "ubice" detinjstva i da oni vrše trgovanje sa decom jer pojedni socijalni radnici za pozitivno mišljenje o tome kome pripadaju deca posle razvoda traže 400 evra za taj izveštaj - kategoričan je Višekruna i dodaje da su o svemu obaveštene nadležne institucije, uključujući i MUP i Ministarstvo rada.

Višekruna sumnja u stručnost centara za socijalni rad i ističe da je trenutni zakon po kojem se dete dodeljuje majci diskriminatorski.

U Centru za socijalni rad Beograda ni posle desetak dana nisu stigli odgovori na pitanja u vezi sa tvrdnjama udruženja "Tata".

Stručnjaci MUP-a Srbije objasnili su udruženju da postupak može biti pokrenut jedino kada roditelji koji poseduju konkretne dokaze, poput snimaka razgovora i slično, iste dostave tužulištvu. To za sada nije urađeno jer su ti roditelji i dalje u postupku dobijanja starateljstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djubrad

    1. jun 2014 | 00:16

    Nisam se iznenadila, sluzbenici tih centara izigeravaju BOGOVE. I moje iskustvo govori to. Iako mi je uredna dokumentacija cekam 8 meseci za dobijanje podobnosti za usvajanje deteta. Sad mi je jasno i zasto. Nisam im ponudila pare!!!!! A mozda me i uhapse, zbog sirenja panike UPSSSSS ....

  • Cobi ns

    1. jun 2014 | 09:01

    Nema tu mnogo priče,očito da je korupcija,(tako reći i jedina)u državnim ustanovama i da tu treba 'ući' sa policijom i kontrolama-gde god se, o bilo čemu odlučuje,ucenjuju i 'otimaju' od naroda.....dotle ide, da su i SOCIJALNI radnici počeli da smišljaju načine da kradu??!!Očekujte(samo što nisu)da radnici čistoće prestanu da prazne vašu kantu,kontejner,ako ne "gurnete" neki dinar u džep....!!??

  • belimondo

    1. jun 2014 | 10:01

    Pa svi to rade...svako u svojoj bransi prodaje svoj pecat ili potpis..da je sramota jeste al nije nista cudno u tome s obzirom da se narod pretvorio u prokletu paru.. Ne postoji institucija u srbiji koja posluje drugacije! Kad ljudi rese moralno pitanje sve ce se ostalo resiti samo po sebi a dotle ce mo citati jos puno ovakve sramote jbg!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA