Hrvatski ratni zločinac na slobodi, stiže u Zagreb

Dario Kordić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 1997. godine i dobio je kaznu zatvora od 25 godina zbog zločina protiv čovečnosti. Prema pravilima suda, zatvorenik može da bude pušten iz zatvora nakon što odsluži dve trećine kazne, što je i ovde bio slučaj

  • 19

Bivši predsednik Hrvatske Republike Herceg - Bosne Dario Kordić, kojeg je Haški sud osudio na 25 - godišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini, danas će stići u Zagreb pošto je pušten iz zatvora jer je odslužio dve trećine kazne .

 

Dario Kordić (54) bio je potpredsednik i član predsedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a jedno vreme i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

 

Zbog odgovornosti koju je imao u vreme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u centralnoj Bosni, Kordić je 2001. napravosnažno osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, kršenje ratnog prava i običaja, i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993. godine.

 

 

Kaznu mu je pravosnažno potvrdilo žalbeno veće Haškog tribunala 2004. godine navevši da je Kordić "kao visoki regionalni političar planirao i podsticao zločine počinjene u Ahmićima 16. aprila 1993., i s njima povezanim zaseocima Šantići, Pirići i Nadioci" čiji je cilj bilo "etničko čišćenje tog područja ", i potvrdila mu je kaznenu odgovornost za ta dela po svim osnovama.

 

Veće je potvrdilo i da se "Kordićeva uključenost u kampanju progona" odnosi i na zločine počinjene u opštini Kiseljaku, kao i na odgovornost za protivpravno zatvaranje civila u zatočeničkim centrima na području Viteza i Kiseljaka.

 

Kaznu je izdržavao u austrijskom zatvoru Karlau kod Graza, u šta mu je uračunat boravak u haškom pritvoru od dobrovoljne predaje 1997. godine. Prema pravilima Haškog suda, zatvorenik može da bude pušten iz zatvora nakon što odsluži dve trećine kazne. Kordić bi u Zagreb trebao da stigne redovnim letom iz Beča u 14 sati.

 

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    6. jun 2014 | 12:08

    Odrapio svoje....Seselj bleji 12 godina nit' je zlocinac nit' je osudjen nista mu ne uspevaju dokazati al robija a isto se sam predao.

  • Eee

    6. jun 2014 | 11:50

    To je ta EU. Pa se ti Vucicu njima okreci. Kad nas neki ode tamo , on se ne vraca. Dabogda nikad ne usli u tu masonsko izopacenu uniju.

  • Radojkica333

    6. jun 2014 | 11:21

    Zlocinac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA