Porodice žrtava u sudnici izgrlile doktora koji je ubijao pacijente iz milosrđa

Doktor u Francuskoj je optužen da je starijim pacijentima, koji nisu mogli da budu izlečeni, dao prekomernu dozu lekova, izvršivši eutanaziju koja je zakonom zabranjena

  • 2

U francuskom gradu Po, na jugozapadu zemlje, počelo je suđenje lekaru Nikolasu Bonmesonu (53), optuženom da je sproveo nedozvoljenu eutanaziju nad šest pacijenata.

Doktor je optužen da je otrovao pacijente primljene kao hitni slučajevi u periodu od marta 2010. do jula 2011. u bolnici u Bajonu, i njemu preti doživotni zatvor.

Optužen je da je starijim pacijentima koji nisu mogli da budu izlečeni dao prekomernu dozu lekova bez prethodne konsultacije s kolegama.

Opisan kao vrlo odgovoran lekar specijalista za hitne slučajeve, Bonmeson je osumnjičen da je tim pacijentima dao "hypnovel", jak psihotropni lek, kao i "norcuron", koji izaziva paralizu disajnih organa.

Nijedna porodica žrtava nije podnela tužbu, a grupa od 250 lekara uputila je pismo francuskom predsedniku Fransoau Olandu protiv suđenja Bonmesonu.

Porodice pacijenata na kojima je izvršena eutanazija, na suđenju su optuženom pružile podršku. Žena iz porodice jedne od šest žrtava srdačno je zagrlila i poljubila lekara, rekavši mu hvala.

Prema zakonu iz 2005. godine, neka vrsta eutanazije je u određenim slučajevimna dozvoljena u Francuskoj, i to tako što se prekida terapija pacijentu. Lekari, međutim, ne smeju da sprovode aktivnu eutanaziju, odnosno da pacijentu daju smrtonosnu dozu lekova.

Presuda Bonmesonu očekuje se 27. juna.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    14. jun 2014 | 20:39

    Ja sam za to da se zakonom uvede eutanazija i kod nas,za pacijente koji ne zele vise da se muce,da trpe strasne bolove jer lekovi vise ne deluju,za one koji zive kao biljke,koji vise spavaju a ne mogu ni da govore kada su budni,ne prepoznaju svoje...Ja sam za eutanaziju,to mi je tako humano.Svaka cas tom doktoru!

  • dr.dare

    15. jun 2014 | 22:32

    Problem je u tome sto nazovi zakon ne podrzava i uz pristanak staratelja Autanaziju, a taj isti zakon ne moze i niti zeli da poboljsa kvalitet, " nazovi zivota " takvih osoba, nego se drze nekih principa na stetu naj vise tih obolelih osoba i onih koji se o njima brinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA