PLJAČKOM ZGRĆU BOGATSTVO: Islamisti u Iraku obrću milione (FOTO) (VIDEO)

Tokom prošlonedeljnog zauzimanja Mosula na severu Iraka, grada kroz koji ide glavni tok izvoza nafte iz te zemlje, borci ISIS-a (Islamske države Iraka i Sirije) su, pored oko 315 miliona evra opljačkali iz banaka i veliki broj zlatnih poluga

  • 23

Abu Bakr al-Bagdadi, ozloglašeni terorista i komandant ISIS-a, Islamske države Iraka i Sirije, čiji pripadnici trenutno kontrolišu veliku oblast Iraka, tražio je još 2010. hitnu finansijsku pomoć od bogatih arapskih zemalja.

 

Njegova organizacija se tada zvala Al Kaida u Iraku, ali je zbog unutrašnjeg sukoba promenila ime i krajem 2011. uz pomoć kuvajtskog novca ušla u rat protiv snaga Bašara al Asada, predsednika Sirije.

 

 

U međuvremenu ISIS se naprimao donacija iz bogatih država Persijskog zaliva, a samo prošle godine iz tih izvora dobio je oko 75 miliona evra.

 

Ginter Majer, direktor nemačkog Centra za istraživanje Arapskog sveta na Univerzitetu u Majncu, kaže da je najveći donator Saudijska Arabija, ali i Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

 

To je sunitska organizacija, a suniti su na vlasti u ovim državama. Prema rečima Majera, saudijska vlada počinje da uviđa opasnost te pomoći jer bi saudijski borci koji se vraćaju kući mogli da se okrenu i protiv nje.

 

- Ipak, ima razologa za verovanje da se finansiranje nastavlja iz Saudijske Arabije, manje od vlade koliko od bogatih Saudijaca - rekao je Majer za "Dojče vele".

 

 

Tokom prošlonedeljnog zauzimanja Mosula na severu Iraka, grada kroz koji ide glavni tok izvoza nafte iz te zemlje, njegovi borci su, pored oko 315 miliona evra opljačkali iz banaka i veliki broj zlatnih poluga.

 

 

- ISIS će najverovatnije potrošiti novac na vojnu opremu, predviđa Ginter Mejer. Doduše, u osvajanju Mosula, borci ISIS-a su već preuzeli i znatnu količinu američkog naoružanja i vozila.

 

- Sa njihovim finansijskim mogućnostima, njima će biti lako da na međunarodnom tržištu kupe još oružja vrhunskog kvaliteta - ocenio je Majer.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Dw.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beba

    20. jun 2014 | 11:55

    Ja sam muslimanka ali ove crne zastave mi ulivaju strah u kosti :( nekako neopisivo... :O

  • Buldoger

    20. jun 2014 | 11:58

    Uvek je rat donosio velike sume novca i odnosio mnogo zivota. U negativnom kontekstu rat je najisplativija investicija

  • zmaj od Bosne

    20. jun 2014 | 12:30

    Irak su opljackali Amerikanci i danas ga pljackaju ,nemoze se opljackat ono sto je tvoje i tebi pripada...to je sve cionistcko britanska propaganda...prekjuce zaklana djevojka sa hidzabom u centru Londona a o tome niko ne prica ,valjda nema potrebe Muslimani i Muslimanke su svigdje legalna meta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA