SLOVENCI PRESTRAŠENI: Pojavio se azijski stršljen, od kojeg umiru pčele, ali i ljudi!

U nekim situacijama azijski stršljen može biti opasan i za ljude, i to ne samo one koji su alergični na ubode, pa je nedavno u Francuskoj od uboda azijskog stršljena umrlo šestoro ljudi, upozoravaju stručnjaci

  • 24

Azijske stršljene nedavno je primetio i prijavio pčelar iz Pivke, u zapadnom delu Slovenije, gde je, kako se pretpostavlja, dospeo iz Italije, u kojoj je i ranije primećen.

Pčelar je u svojim košnicama primetio značajnu štetu, a stručnjaci pozivaju i ostale uzgajivače da budu pažljivi i razmenjuju informacije o mogućem širenju ovog insekta.

Azijski stršljen, vrsta protiv koje evropske pčele nemaju prirodne obrambene mehanizme, prvi put se u Evropi pojavio 2005. u južnoj Francuskoj, a otad se proširio u Španiju, Veliku Britaniju i Italiju.

Veći je od običnog evropskog stršljena i može da poraste do šest centimetara dužine.

Azijski stršljen leti brzinom do 60 kilometara na sat, a pčele ne napada samo u letu nego ulazi i u košnice.

Za jedan minut može da ubije 40 pčela koje protiv njega, za razliku od azijskih, nemaju metode zaštite, preneo je Index.hr.

U nekim situacijama azijski stršljen može biti opasan i za ljude, i to ne samo one koji su alergični na ubode, pa je nedavno u Francuskoj od uboda azijskog stršljena umrlo šestoro ljudi, upozoravaju stručnjaci.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbenda

    21. jun 2014 | 23:49

    ovaj bre brzi od "JUGICA"

  • Boki

    22. jun 2014 | 00:27

    Ja sam video nedavno strsljena koji ima velicinu oko 4 cm. Ne znam sad koliko su veliki domaci strsljenovi, ali ovaj mi je izgledao neobicno veliki i ispustao je drigaciji zvuk u letu. Krila mu nekako suste i ima krupan i nepravilan zvuk poput krupnih buba tvrdokrilaca, dok ovi nasi cini mi se da zuje klasicno kao osa, samo su bucniji. Bojim se da je to bio taj strsljen mada nisam strucan da procenim posebno dok je u letu... Ja zivim na jugoistoku Srbije, mozda ce nekome biti od koristi informacija.

  • Expect

    22. jun 2014 | 00:00

    Aziske pcele kad uje u kosnicu omotaju se o konjega i zagriju ga na 40 stupnjeva i on krepa nase se jos nisu privikle

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA