Ovo je grad koji je sve privatizovao, nećete verovati kako to izgleda (VIDEO)

Kako gradom rukovodi privatna kompanija, broj zaposlenih u gradskim ustanovama je sa 828 sveden na 471 osobu. Ovde se ne koristi tradicionalni penzijski model, koji je mnoge američke države doveo do krize

  • 13

Sendi Springs u Džordžiji, SAD, je grad koji izgleda kao i bilo koji drugi u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ono što njega čini posebnim je to što je u ovom gradu sve privatizovano.

U Sendi Springsu 2005. godine jedna kompanija preuzela je gotovo sve funkcije gradske vlade, izuzev policijske i vatrogasne službe.

- Kada ljudi dođu u Sendi Springs, oni ne znaju da je grad privatizovan. Ne postoje nikakvi znakovi koji ukazuju na to, niti korporativni logoi - objašnjava direktor za odnose sa javnošću, Šeron Kraun.

U ovom gradu ne postoji nijedan zahtev za izdavanje bilo kakvih dozvola koji nije rešen ili koji stoji na čekanju. Grad poseduje 24 sata dostupnu servisnu službu koja prima u proseku 6.000 poziva mesečno.

Kako gradom rukovodi privatna kompanija, broj zaposlenih u gradskim ustanovama je sa 828 sveden na 471 osobu. Ovde se ne koristi tradicionalni penzijski model, koji je mnoge američke države doveo do krize.

Umesto toga, svaki zaposleni bira svoj "penzioni paket" i priprema se za penziju prema modelu koji sam izabere, ukoliko to želi.

Prema rečima Šeron Kraun, grad izdvaja 25 odsto prihoda prilikom svakog godišnjeg definisanja budžeta i čuva ga kao rezervu. Zbog ovakve uštede, odvojeno je do sada oko 185 miliona dolara za kapitalnu infrastrukturu.

Ukoliko deo vlade loše obavlja svoj posao, grad može da otpusti rukovodeću kompaniju i ugovor ponudi nekoj drugoj.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Isil.org)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Apolitičan_lik

    23. jun 2014 | 17:41

    Znate one loše futurističke filmove, u kojima svetom vladaju korporacije? Evo kako sve to izgleda počinje...

  • a push ga

    23. jun 2014 | 15:13

    Isto kao u Sandzaku, u Novom Pazaru sve privatizovano osim fudbalskog kluba i opstine...a broj nezaposlenih je veci na odnosu ovom gradu u SAD

  • IN

    23. jun 2014 | 15:05

    Moze joj se! Grad sa utpoijskim standardima iz naseg ugla. Pa Amerika je gotovo150 godina u miru sa cim se ne moze pohvaliti ni jedan evropski grad. Za nesto ovako fale temelji stari 150 g i svest jednog Trampa sa svojim beskrupuloznim sistemom eliminacije, kao i odgovarajuci standard gradjana a ne socijalni slucajevi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA