DAN SRPSKE ŽANDARMERIJE: 154 godine najelitnije jedinice MUP-a!

Pripadnici Žandarmerije, nastavljajući tradiciju dugu 154 godina, obeležiće danas svoj Dan i slavu - Vidovdan u bazi drugog Odreda te jedinice u Rakovici

  • 35

Pripadnici Žandarmerije, nastavljajući tradiciju dugu 154 godina, obeležiće danas svoj Dan i slavu - Vidovdan u bazi drugog Odreda te jedinice, a svečanosti u Rakovici prisustvovaće ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, najavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 

Istorija srpske Žandarmerije kao specijalne vojno policijske jedinice počela je 1860. godine, a njen položaj bio definisan Zakonom o ustrojstvu Vojnog ministarstva koji je stupio na snagu 1864. godine.

 

 

Kasnije, 1881. i 1921. godine su doneti novi zakoni o Žandarmeriji, a organizacija i nadležnost tadašnje srpske Žandarmerije bili su isti kao i kod većine jedinica tog tipa u evropskim državama.

 

Nakon Drugog svetskog rata, ustanovljen je potpuno nov sistem upravnih vlasti i prekinut svaki kontinuitet sa predratnom Žandarmerijom da bi, 25. juna 2001. na osnovu odluke Vlade Srbije, u okviru MUP-a ponovo oformljena Žandarmerija.

 

 

Žandarmerija u svom sastavu ima Komandu, koja je smeštena u Beogradu, i četiri odreda: u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu.

 

Kao organizaciona jedinica Direkcije policije u MUP-u, Žandramerija planira, organizuje i izvršava najsloženije bezbednosne zadatke na celoj teritoriji Srbije u slučajevima suzbijanja terorizma i preventivne antiterorističke delatnosti.

 

Uz direktne intervencija sa ciljem eliminisanja terorističkih grupa i razbijanja organizovanih mreža terorista, u zadatke Žandarmeriej spada i obezbeđivanja javnog reda i mira u situacijama visokog rizika kao i obezbeđenje javnih skupova visokog rizika.

 

 

Uspostavljanje javnog reda i mira narušenog u većem obimu, pružanja pomoći u vanrednim situacijama - poplavama, požarima, zemljotresima ..., takođe su zadaci pripadnika te jedinice.

 

Sa pripadnicima Žandarmerije, povodom Dana jedinice juče je razgovarao premijer Aleksandar Vučić koji im je zahvalio za pomoć koju pružaju gradjanima Srbije u teškim situacijama.

 

Premijer je, na sastanku kome je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović čestitao svim pripadnicima jedinice Dan Žandarmerije i poželeo im mnogo uspeha u daljem radu.

 

 

Vučić je s pripadnicma Žanadramerije razgovarao o problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom obavljanju dužnosti, problemima sa smeštajem jedinica u gradovima Srbije i o obezbedjenju boljeg prostora za komandu Žandarmerije u Beogradu.

 

Komandanta Žandarmerije Milenka Božovića, u sredu je, povodom Dana jedincie primio predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je svim pripadnicima jedinice čestitao na efikasnoj organizaciji u pružanju pomoći tokom poplava.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    27. jun 2014 | 10:33

    MUP IMA jako puno specijalnih jedinica to je preterano za ovako malou zemlju, a vojska je skroz degradirana I zapostavljena

  • Bezanijska Kosa

    27. jun 2014 | 10:35

    Cestitam svim pripadnicima i komandantu Bozovicu Dan Zandarmerije! Pokazali ste nesebicnim danonocnim radom na spasavanju gradjana u poplavljenim podrucjima, da ste ponos nase drzave! Srecno!

  • Igor

    27. jun 2014 | 07:47

    Dok je SAJ-a ne mogu biti najelitnija jedinica MUP-a. I tacka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA