Obama šalje 500 miliona dolara sirijskim pobunjenicima

Obamin zahtev za odobravanje novčane pomoći za sirijsku opoziciju usledio je posle obećanja koje je on dao krajem maja u govoru o američkoj spoljnoj politici, u kome je naveo da će "pojačati podršku onima u sirijskoj opoziciji koji nude najbolju alternativu teroristima i brutalnim diktatorima"

  • 34

Američki predsednik Barak Obama zatražio je od Kongresa da odobri 500 miliona dolara za obuku i opremanje umerenih sirijskih pobunjenika koji se bore za svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al Asada, saopštila je Bela kuća.

Obamin zahtev za odobravanje 500 miliona dolara pomoći za sirijsku opoziciju usledio je posle obećanja koje je predsednik dao krajem maja u govoru o američkoj spoljnoj politici, u kome je naveo da će "pojačati podršku onima u sirijskoj opoziciji koji nude najbolju alternativu teroristima i brutalnim diktatorima"

U saopštenju se navodi da će sirijski pobunjenici biti provereni pre nego im bude data pomoć, u nastojanju da se ublaži zabrinutost da oprema namenjena sirijskoj opozicije ne padne u ruke američkih neprijatelja", prenela je agencija Rojters.

Obama se našao pod jakim pritiskom nekih kongresmena da SAD pruže veću podršku opoziciji u Siriji, dok su ga drugi optužili za višemesečnu pasivnost i neodlučnost, dozvolivši Asadu da se odbrani od opozicione pretnje svojoj vladi, podseća britanska agencija.

Bela kuća je saopštila da će novac biti upotrebljen kao pomoć u odbrani sirijskog naroda, stabilizaciji područja pod kontrolom opozicije, olakšanju pružanja osnovnih usluga, suprotstavljanju terorističkim pretnjama i unapređenju uslova za pregovore o miru.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tata Ikun

    27. jun 2014 | 09:52

    Čak se više ni ne foliraju. Javno podržavaju teroriste i naciste u svakom pogledu. Ali ničija nije do zore, a kako se čini Amerima polako sviće.

  • SmokeWeed

    27. jun 2014 | 12:41

    Сад је само потврдио да је он највећи терориста!

  • vlada

    27. jun 2014 | 09:48

    opravdava covek zasluzenu Nobelovu nagradu :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA