EU postavila ultimatum Rusiji (FOTO)

- Evropski savet spreman je da preduzme ciljane mere ukoliko Rusija do ponedeljka, 30. juna ne preduzme korake za deeskalaciju krize u Ukrajini - kaže se u zaključcima sa današnjeg samita u Briselu

  • 44

Lideri zemalja članica Evropske unije zapretili su danas oštrim sankcijama Rusiji ukoliko do ponedeljka ne ispuni četiri uslova u vezi sa ukrajinskom krizom.

- Evropski savet spreman je da preduzme ciljane mere ukoliko Rusija do ponedeljka, 30. juna ne preduzme korake za deeskalaciju krize - kaže se u zaključcima sa današnjeg samita u Briselu.

Konkretni koraci koji se očekuju od Moskve su sporazum o nadgledanju prekida vatre od strane Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), povratak tri granična prelaza koje su zauzeli proruske snage pod kontrolu ukrajinskih vlasti, oslobađanje pritvorenih posmatrača OEBS i početak pregovora o primeni mirovnog plana predsednika Petra Porošenka.

- Savet će proceniti situaciju i u slučaju potrebe doneti odgovarajuće odluke - poručili su lideri 28 članica EU.

Oni su u zaključcima podsetili da je Savet još u martu naložio Evropskoj komisiji da pripremi spektar sankcija prema Rusiji i da te mere mogu biti veoma brzo primenjene. Savet je podvukao podršku Porošenkovom mirovni plan i planu OEBS-a da nadgleda sprovođenje i pomogne njegovu primenu.

Lideri EU su istovremeno izrazili žaljenje što se prekid vatre između ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih snaga nije održao i pozvali obe strane da se uzdrže od sukoba.

Porošenko, koji je danas u Briselu potpisao ugovor oslobodnoj trgovini sa EU, na današnjoj konferenciji za štampu pohvalio je ove zaključke.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    27. jun 2014 | 15:26

    PUTINE ZAOŠTRI. OVI GAVRANOVI SE NEĆE SMIRITI DOK NE OSETE BATINE. JEDINI JEZIK KOJI RAZUMEJU.

  • TRJOVAN

    27. jun 2014 | 15:27

    Danas je 27-i u mesecu junu. Na sutrasnji dan je Austro Ugarska Srbiji objavila rat posle ultimatuma... Rusijo majko!!

  • DD

    27. jun 2014 | 15:19

    SAMO VI CILJAJTE. VEĆ STE NACILJANI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA