SIMBOL HRABROSTI SRPSKE VOJSKE: Sto godina Marša na Drinu! (VIDEO)

U čast odlučnih pobeda Srba na Ceru i Kolubari, prvih velikih savezničkih pobeda u Prvom svetskom ratu, Stanislav Binički je 1914. godine komponovao marš koji je posvetio komandantu Drugog gvozdenog puka pukovniku Milivoju (Miloju) Stojanoviću Brki

  • 10

Obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, ujedno je i prilika za podsećanje da se navršava tačno jedno stoleće od komponavanja i prvog izvođenja čuvene koračnice "Marš na Drinu“ kompozitora Stanislava Biničkog.

"Marš na Drinu" doživeo je i ozbiljnu međunarodnu slavu, tako su holandski sastav "The Spotnicks" ili poznati britanski "The Shadows" takođe objavili obrade "Marša na Drinu", koje su svojevremeno dosegle visoku popularnost u pojedinim zemljama.

Danas poznati tekst ''Marša na Drinu" napisao je početkom šezdesetih novinar i pesnik Miloje Popović, a prvi ga je izveo hor KUD-a "Ivo Lola Ribar" iz Beograda.

U čast odlučnih pobeda Srba na Ceru i Kolubari, prvih velikih savezničkih pobeda u Prvom svetskom ratu, Binički je 1914. godine komponovao marš koji je posvetio komandantu Drugog gvozdenog puka pukovniku Milivoju (Miloju) Stojanoviću Brki, koji je učestvovao u Cerskoj bici na ključnom mestu na Tekerišu, a poginuo je u žaru borbi u Kolubarskoj bici.

Binički je to delo komponovao u Valjevu, gde se Muzika kraljeve garde nalazila tada u sklopu srpske vojne komande.

Delo je potom izvođeno i na Solunskom frontu, gde je steklo širu popularnost i među saveznicima. Postoji svedočenje da su tokom proboja fronta 1918. "Marš na Drinu" paralelno svirali orkestri svih savezničkih armija.

Binički je poznat i kao osnivač Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i kompozitor prve izvedene srpske opere "Na uranku", a pored "Marša na Drinu" autor je još nekolicine kompozicija za vojne duvačke orkestre i marševa.

Rođen je 27. jula 1872, u mestu Jasika, nadomak Kruševca, u porodici inženjerijskog pukovnika Stevana Biničkog, poreklom sa Banije, koji je u tom mestu službovao.

Video: Youtube / Nikola Novakovic

Muzici su ga učili Stevan Mokranjac i Josif Marinkovića, kod kojih je pevao u horu Obilić. Binički i Stevan Mokranjac, a po pojedinim podacima i Kosta Manojlović, su osnivali i Srpsku muzičku školu, koja je kasnije dobila ime "Mokranjac“.

Binički se posebno posvetio komponovanju od 1924, neretko koristeći folklorne motive. Njegovo najpoznatije delo je opera "Na uranku" iz 1903. na tekst Branislava Nušića, smatra i prvom srpskom operom sa elementima narodne muzike.

Pre više godina pronađen je u Beogradu redak fono zapis, odnosno gramofonska ploča sa snimkom, najverovatnije iz prve decenije 20. veka, u izvođenju vojne kapele kojom je dirigovao Binički. Ploča je sada u vlasništvu Narodne biblioteke Srbije.

Video: Youtube / Tonka Vakan

U njegovoj rodnoj Jasiki, u svojevrsnoj kulturnoj koloniji, održava se svake godine prigodna manifestacija posvećena Biničkom na kojoj se okuplja veliki broj muzičara, slikara i drugih umetnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toplistanadrealista

    30. jun 2014 | 12:12

    Neka je vjecna slava hrabrim Srpskim vojnicima!!!

  • Љути Четник

    30. jun 2014 | 13:09

    Moj deda je bio u tom puku, zivela srbija, zivela toplica

  • L

    30. jun 2014 | 13:25

    Sledimo duh svojih predaka!ZIVELA KRALJEVINA SRBIJA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA