Krstić: Više se nikome neće isplatiiti da ne plaća porez

- Ovim zakonom smo promenili način iskazivanja kazni gde god je to moguće, tako što će se one definišati u odnosu na štetu koja je načinjena prekršajem. I konačno, povećali smo kazne - rekao je ministar finansija komentarišući novi Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji

  • 20

Novi poreski zakon predstavlja početak agresivne borbe protiv sive ekonomije i utaje i niske naplate poreza, izjavio je danas ministar finansija Lazar Krstić, predstavljajući predlog izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Kao jedan od ključnih efekata izmene zakona, Krstić je najavio i to što preduzeća više neće moći svoju likvidnost da održavaju tako što ne plaćaju poreze, jer im se to neće isplatiti.

- Ovim zakonom smo promenili način iskazivanja kazni gde god je to moguće, tako što će se one definišati u odnosu na štetu koja je načinjena prekršajem. I konačno, povećali smo kazne - rekao je Krstić poslanicima.

Ovim izmenama, kako je naveo, otklonili smo preklapanje propisa, tako da ne postoji mogućnost za nekonzistentno primenjivanje propisa, ali i povećali efikasnost rada Poreske uprave.

- To je zakon koji bi svi koji misle dobro javnim finansijakma trebalo da podrže - rekao je ministar i dodao da su ovo najsveobuhvatnije izmene ovog zakona u poslednjih desetak godina.

Redefinisanje kaznene politike, prema njegovim rečima, podrazumeva stvaranje pravila koja će obeshrabriti preduzeća da održavaju poslovnu likvidnost tako što ne plaćaju poreze.

- Vrlo često se dešavalo da privredni subjekti koji imaju problema sa likvidnošću, odluče da ne plaćaju porez i taj novac koriste da održe poslovanje. To praktično znači da mi kao država, tj. poreski obveznici kreditiramo one kojima posao ne ide dobro. Svima treba da bude jasno da ne postoje imaginarni ekonomski podsticaji za privredne subjekte od države - naveo je Krstić.

On je precizirao da će jedan od načina da se taj problem otkloni biti taj što će kamata za neblagovremeno plaćanje poreza biti 10 procentnih poena veća od referentne kamatne stope.

- Tako nikome neće bi ekonomski isplativo da ne plaća porez - rekao je Krstić.

On je dodao i da se Srbija nalazi na 161. mestu od 189 država po troškovima administriranja poreza.

On je naveo i da će se kontrola Poreske uprave znatno unaprediti tako što će i oni poreski službenici koji nisu završili fakultet moći da idu u kontrolu, čime će poreski obveznici biti kontrolisani dva puta mesečno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip Todorovic

    1. jul 2014 | 17:33

    Siva ekonomija je problem,ovo ne resava taj problem. Vecina privredbih drustava radi posteno i vi njih cete da maltretirate a ovi sto muljaju na crno njih neka,jel to? E alal vera

  • Belogradjan

    1. jul 2014 | 17:45

    Gospodin ministar teba da nauci da se nista represijom ne radi vec podsticajem i pomoci privrednicima

  • Rey

    1. jul 2014 | 17:30

    A oni sto ne placaju mesecima radnike a povecavaju kapital svoje kompanije sta sa njima i radnici kreditiraju svog gazdu tako firma u Zrenjaninu posluje godinama .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA