19

NE ODRIČU SE JUGOSLAVIJE: Srpske firme koje se i dalje zovu po bivšoj državi!

Prema podacima Agencije za privredne registre, aktivnih preduzeća s ovim nostalgičnim nazivom ima čak petnaest, a ime firme ne menjaju zarad kontinuiteta u poslovanju

Firme sa imenom Jugoslavija
Foto-ilustracija: Tanjug/Boki

Ni deceniju nakon što se i poslednja Jugoslavija raspala pojedine firme ne izbacuju naziv bivše republike iz svog imena. Prema podacima Agencije za privredne registre aktivnih preduzeća sa ovim nostalgičnim nazivom ima čak petnaest.

Sva ova preduzeća osnovana su krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka i upisana su u Registar privrednih subjekata, prevođenjem njihove dokumentacije iz sudskih registara u jedinstveni elektronski registar APR-a.

Među njima su Jugoslovenska autorska agencija, Jugoslovenski biznis kanal Yu-Bi-Ka, Jugoslovenska biznis mreža YU BI NET, Jugoslovenski institut za urbanizam, Jugoslovenski rečno brodarstvo, Jugoslovenska izozna i kreditna banka, Izdacvačko novinarsko preduzeće jugoslovenska evija…

Foto -ilustracija: AP/Tanjug

Foto -ilustracija: AP/Tanjug

Preduzeća sa ovim nazivom koja su bila registrovana u APR-u, a zatim izbrisana iz ovog registra najčešće su poslovala u Vojvodini, a najviše ih je bilo iz Subotice, Bačke Palanke i Novog Sada.

Najveći broj aktivnih firmi sa nazivom “jugoslavija” u svom imenu posluje u Beogradu, dok je tek jedno registrovano u Novom Sadu.

Ni jedna nova registracija nije izvršena od kada postoji Agencija za privredne registre, jer bi dozvolu za upotrebu tog imena morao da izda nadležni organ države koja ne postoji.

Preduzeća sa ovim nazivom ne menjaju ime zbog kontinuiteta poslovanja pravnog lica i zbog toga što registrovana stečena prava, APR nije mogao da im oduzme.

(M. B.)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: APR, Jugoslavija, Poslovanje, preduzeća
Popularni komentari
 • 3
  3oka

  Mozda gresim, za nije i Jugoslovensko dramsko pozoriste.

 • P
  Pecanac

  Zivela Jugoslavija i svi Jugosloveni u dusi!

 • R
  Rašanin

  I Jugoslovensko Sportsko Društvo Partizan.:-D

foto dana

video dana