Ukrajinska vojska granatira Lugansk dok se proruske snage grupišu za odbranu Donjecka (FOTO) (VIDEO)

Ukrajinska vojska granatira Lugansk. Poginuo je jedan civil, a četri je ranjeno. Izvori kažu da je nekoliko zgrada u plamenu, a na ulicama mnogo vozila hitne pomoći. Bivši "guverner" Donjecka Pavlo Gubarev, kaže da će povesti gerilsku borbu po celoj teritoriji oblasti Donjecka

  • 20

Ukrajinska vojska granatirala je danas stambena naselja u Lugansku, na istoku Ukrajine, rekli su predstavnici Narodne Republike Lugansk. Jedan civil je poginuo, a četvoro je ranjeno u napadima.

Nakon toga, kasnije u toku dana, takođe su se mogle čuti sirene koje označavaju opansost od vazdušnog napada, prenosi RT.

- Nekoliko zgrada je u plamenu, ima povređenih. Ambulantna kola su na sve strane - rekao je predstavnik milicije samoproklamovane Narodne Republike Lugansk, dodajući da su ljudi bežali u skloništa. Izvori navode da je u ovim napadima ukrajinska vojska upotrebila višecevne bacače raketa "Grad".

Granate su pogodile fabriku akumulatora nedaleko od glavne železničke stanice - rekli su gradski predstavnici milicije, prenosi "Glas Rusije". Isti izvor dodaje da civili pokušavaju da nađu zaklon, a neki su pobegli iz grada.

Proruske snage, koje su se u subotu povukle iz Slavjanska, pregrupišu se danas u Donjecku, na istoku Ukrajine, kako bi nastavili borbu protiv ukrajinskih snaga.

Ukrajinski bezbednosni zvaničnici saopštili su danas da imaju potpunu kontrolu nad Slavjanskom, gde se od juče vijori ukrajinska plavo-žuta zastava.

Više od 2.000 pristalica proruske, samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" okupilo se danasu centru istoimenog glavnog grada te oblasti, tvrdeći da će braniti grad s gotovo milion stanovnika od ukrajinske vojske koja tamo stiže.

- Povešćemo gerilsku borbu po celoj teritoriji oblasti Donjecka - izjavio je bivši "guverner" Donjecka Pavlo Gubarev, koji se na improvizovanu binu popeo s deset boraca naoružanih "kalašnjikovima". "Oslobodićemo Kijev, ali za sada ne znamo koliko će krvi biti proliveno", dodao je Gubarev.

Okupljeni na Lenjinovom trgu nose transparente "Spasti Donjeck od ukrajinske vojske", i zastave samoproklamovane republike, Rusije i njene Komunističke partije. Demonstranti uzvikuju "Rusija, Rusija!" i "Fašizam ovde ne prolazi!".

Ima i transparenata podrške Igoru Strelkovu, jednom od vođa separatista, koji je, po vlastima Ukrajine, oficir vojne obaveštajne službe Rusije.

Iako je u Donjecku na prvi pogled mirno, artiljerijska paljba se čuje od aerodroma, gde se sukobljavaju dve strane.

Posle zauzimanja Slavjanska i Kramatorska, ukrajinska vojska nastavila je danas napredovanje ka Donjecku, udaljenom od tih gradova stotinak kilometara, ka jugu. Vojska je usput isterala proruske pobunjenike iz jednog sela - Konstjantinivka, i dva manja grada - Artemivska (77.000 stanovnika) i Drujkivka (60.000), saopštile su vlasti.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    6. jul 2014 | 22:52

    Nisu to proruske snage, to su rusi idioti prozapadni polupismeni placenici itd.

  • DD

    6. jul 2014 | 20:15

    UKRAJINCI SU UPALI U MIŠOLOVKU . KO PRATI ONDA SHVATA OVO PLANSKO POVLAČENJE I PREGRUPISAVANJE. KO JE RATOVAO ZNA O ČEMU SE RADI.

  • SMEDEREVAC

    6. jul 2014 | 19:40

    Braco Rusi izdrzite jos malo,evo vam idu 4.Srpska cetnika u pomoc.Jedino oni mogu da vam izvade stvar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA