UŠTEDITE STRUJU: U ovakvoj kući nećete plaćati račune za grejanje! (VIDEO)

Solarne zemunice koje su sve popularnije u Srbiji zasnivaju se na upotrebi pasivne solarne arhitekture čime se ostvaruju višestruke uštede: u grejanju 85 odsto, u hlađenju 100 odsto, osvetljenju do 30 odsto i građevinskom materijalu do 10 %

  • 6

Ako ste jedna od onih osoba koja se hvata za glavu svaki put kada vidi da su mesečne dadžbine pristigle na naplatu, ideja o kućama u kojima se struja minimalno koristi ne može da Vam se ne dopadne.

Ova, pre svega ekološka inovacija mogla bi da Vas spasi visokih računa za struju jer su kuće građene tako da maksimalno koriste sunčevu energiju. Radi se o kućama koje su malo ukopane u zemlju (po prvobitnom projektu, mada ne moraju da budu) i čiji su zidovi obloženi zemljanom zaštitom.

Samogrejna ekološka kuća ili solarna zemunica je inovativni princip dizajna pasivne solarne arhitekture koji predstavljaju stambene objekte visoke energetske efikasnosti koji se greju pomoću sunčeve energije. Ovi objekti dizajnirani su tako da umesto krova imaju zemljani omotač oko konstrukcije kuće sa instaliranim reflektujućim površinama oko prozorskih okvira kuće koje služe za povećavanje količine toplote i svetla koje uđe u kuću.

Izumitelj ove kuće Veljko Milković kaže ovako građena kuća “zasniva se na upotrebi pasivne solarne arhitekture čime se ostvaruju višestruke uštede: u grejanju 85 odsto, u hlađenju 100 odsto, osvetljenju do 30 odsto i građevinskom materijalu do 10 odsto”. Prva ovakva kuća napravljena je pre dvadeset godina u okolini Novog Sada.

- Sa južne strane su prozori i vrata, sa svih ostalih strana je zemljana zaštita koja daje stabilnu temperaturu, i uliva veliku sigurnost. Ona pasivno koristi sunčevu energiju. Reflektujuća površina najejftinija naprava koja koristi sunčevu energiju - kaže Milković.

Gornja reflektujuća površina je ugrađena u strehu objekta i ona je najčešće fiksna, dok se donja nalazi ispod prozora, pokretna je i služi kao kapak.

Reflektujućim površinama treba posvetiti posebnu pažnju jer su one najjeftiniji solarni uređaj koji pored toplotnog dejstva služi i za povećanje unutrašnje osvetljenosti objekta.

Do sada je izgrađeno desetak ovakvih kuća - u Novom Sadu ih ima četiri, a građene su i u Somboru, Zaječaru, Ljigu. Prva je nastala 1979. godine i od tada se prate svi relevantni faktori u vezi ovakvog načina gradnje.

Pokazalo se da ušteda u energiji u solarnoj zemunici iznosi oko 85%, stanari su izuzetno zadovoljni svojim smeštajem, a sama izgradnja je jeftinija od izgradnje nadzemne kuće. Upravo sa ovakvom kućom prvi put je ostvaren visok stepen uštede u gradnji, a da je istovremeno ostvaren i visok stepen uštede u grejanju.

Dakle, ukoliko se svaki put kada stignu računi hvatate za glavu, razmislite o tome da sagradite jednu ovakvu kuću!

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA