RETKO VIĐENA FOTKA NIKOLE TESLE: Srpski genije u Kolorado Springsu 1899. godine!

Tesla se na slici smeška i izviruje iz laboratorije, u kojoj su vršeni mnogobrojni eksperimenti, vrlo važni za razvoj nauke

  • 23

Jedan od najvećih naučnika ikada Nikola Tesla, koji j na dašašnji dan 1856. godine rođen u Smiljanu, otisnuo se 1884. godine put Amerike, gde je ostao sve do smrti.

Ova arhivska fotografija prikazuje Teslu u laboratoriji u Kolorado Springsu 1899. godine u kojoj su vršeni mnogi naučni eksperimenti.

Po svom dolasku je novinarima izjavio da namerava da sprovede eksperiment bežične telegrafije između Pajks Pika (vrh Stenovitih planina u Koloradu) i Pariza. Teslini eksperimenti su ubrzo postali predmet urbanih legendi. U svom dnevniku je opisao eksperimente koji se tiču jonosfere i zemaljskih talasa izazvanih transferzalnim ili longitudinalnim talasima.

Tesla je u svojoj laboratoriji dokazao da je Zemlja provodnik i vršeći pražnjenja od više miliona volti proizvodio veštačke munje duge više desetina metara. Takođe je proučavao atmosferski elektricitet, posmatrajući pražnjenja svojim prijemnicima.

U jednom momentu je tvrdio da je u svojoj laboratoriji zabeležio radio signale vanzemaljskog porekla. Naučna zajednica je odbacila to, iako je Tesla tvrdio da svojim prijemnicima meri izvesne ponavljajuće signale koji su suštinski drugačiji od signala koje je primetio kao posledicu oluja i zemljinog šuma.

Kasnije je detaljno navodio da su signali dolazili u grupama od jednog, dva, tri i četiri klika zajedno. Tesla je kasnije proveo deo života pokušavajući da šalje signal na Mars.

Kolorado Springs napušta 7. januara 1900. godine, a laboratorija se ruši i rasprodaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Држава Санџак

    10. jul 2014 | 15:52

    Nikola Tesla je bio veliki Amerikanac!

  • NigerMonte♤

    10. jul 2014 | 17:13

    Ameriko sisala si vesla dok je struju izmisljao tesla..

  • Ja

    10. jul 2014 | 21:54

    Jedan veoma veoma veliki covek... steta neshvacen u srbiji kao i vecina ljudi kod nas... prvo ih ponizavamo i ismejavamo svuda a kad uspeju onda ih svojatamo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA