ČUVAR SRPSKOG IDENTITETA: Prošetajte ulicama Andrićgrada! (FOTO)

Ekipa Telegrafa prošetala je ulicama Andrićgrada, jedinog grada na svetu posvećenog nekom piscu

  • 38

Višegrad je grad u kome se kao retko gde na Balkanu oseća preplitanje kulture i religije. Kao retko koje mesto ovaj grad se ponosi svakim danom svoje istorije. Ne beži od svoje prošlosti pod Turcima i slavi sve svoje junake - i Srbe i poturice.

 

Povezan sa Beogradom preko Užica, Rogaticom sa zapadnim delovima Republike Srpske, a preko Foče sa Jadranskim morem, uvek je predstavljao vezu okupljanja srpskog življa, a danas se slobodno može smatrati i retkim čuvarom srpske tradicije, svetosavlja, srpskog jezika i baštine.

 

 

Novu kulturnu i istorijsku ulogu, Višegrad je dobio svečanim otvaranjem Andrićgrada na Vidovdan ove godine. Tog dana srpski narod sa obe obale Drine, državni vrh Republike Srpske i Srbije, i hiljade uglednih zvanica iz celog sveta obeležili su stogodišnjicu od početka Velikog rata i otvorili novo poglavlje u životu ovog grada.

 

"Bajka o besmrtnosti" kako je neki nazivaju, nastala je kao ideja da se oplemeni moderan svet koji kako tvorac Andrić grada, reditelj Emir Kusturica smatra, srlja u bescilje.

 

 

Nakon što je i svečano otvoren jedini grad na svetu posvećen nekom Nobelovcu, ekipa Telegrafa prošetala se njegovim ulicama.

 

Već na samom ulazu iznenadili smo se veličinom utvrđenja koji se nalazi između dve od tri reke koje prolaze kroz Višegrad - Drinu i Rzav. Direktno od ulazne kapije nailazi se na glavnu ulicu koja simbolilno nosi naziv "Ulica mlade Bosne", a iz koje se može skrenuti u neki od brojnih sokaka.

 

 

Na ovih 10.000 kvadratnih metara koji su stvaljeni pod krov nalaze se trgovi Nikole Tesle na kome se nalazi spomenik Ivi Andrića i Trg Petra Petrovića Njegoša iza koga se nalazi biser Andrić grada - Crkva Svetog kneza Lazara i Svetih srpskih velikomučenika.

 

Velelepna crkva, visoka 19 metara, koja se vidi još sa ulica Višegrada, replika je Visokih Dečana. Kako se govorilo u godinama gradnje, Kusturica je želeo da hram bude obložen istim materijalom kao i najznačajnija drevna antička i hrišćanska zdanja, pa je tako i urađeno: kamen travertin dopreman je u Višegrad sa tursko-sirijske granice.

 

 

Šetajući ulicama grada nailazi se na gradsko pozorište, moderni bioskop, Andrićev institut, studentske domove,  moderni bioskop, gradsku upravu, Akademiju lepih umetnosti, zgradu Andrićeve gimnazije, i naravno spomen kuću Ive Andrića.

 

Jedan od najznačajnihih aspekata ove prestonice kulture Republike Srpske je veliki mozaik Bisenije Tereščenko, na kojem su predstavljeni vidovdanski heroji, Gavrilo Princip i mladobosanci. Na tom mozaiku koji je već obišao svet stoje ispisane reči: " Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu".

 

 

Brojnim turistima koji svakodnevno posećuju ovaj grad na dve reke na raspolaganju su i hotel, suvenirnica, brojne poslastičarnice i ugostiteljski objekti. Stranci, kako kažu sa recepcije ovog grada, najviše vole da se fotografišu upravo kod spomenika Andriću, jer im je on i najpoznatiji.

 

Stanovnici Višegrada ponosni su na novi spomenik kulture koji su dobili. Rado upućuju goste koji svrate u grad Mehmed paše Sokolovića, da posete i grad Ive Andrića. Veruju u to da je ovo način na koji će posle mnogo trzavica na prostorima Srpske pomoći očuvanju srpskog identiteta.

 

(Milica Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olga

    27. jul 2014 | 10:38

    Realno ovo je jezivo!!

  • Gvozden

    27. jul 2014 | 14:05

    Tezak kiceraj, spomenik bahatosti ljibimca svih vlasti od Slobe do Mileta, a za to vreme most Mehmed Pase Sokolovica ogradjen i zatrpan djubretom!

  • Dag

    27. jul 2014 | 12:58

    Kic,,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA