Hleb u Srbiji među najjeftinijima u Evropi!

Iako je cena hleba u Srbiji ispod evropske, trebalo bi da bude još niža kada se pogledaju srpske plate. Na hleb se mesečno sigurno daje bar 1.500 dinara

  • 52

Hleb i žitarice u Srbiji nisu skuplje nego u većini zemalja u Evropskoj uniji, ali jesu od istih namirnica u Albaniji, Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i Makedoniji.

S druge strane najskuplji hleb i peciva imaju Norvežani, čak 76 odsto iznad proseka u EU. U odnosu na Srbiju, hleb i peciva koštaju u Norveškoj više za 163%.

U Finskoj su hleb i peciva tačno dva puta skuplji nego u Srbiji, a još u pet zemalja (Danska, Švajcarska, Austrija, Island i Švedska) su više nego dva puta skuplji, pokazuju podaci Eurostata.

Za ove namirnice mora da se izdvoji više para, nego kod nas, i u Turskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj.

Iako je cena hleba u Srbiji 33% ispod evropske, trebalo bi da bude još niža kada se pogledaju srpske plate. Na hleb se mesečno sigurno daje bar 1.500 dinara, a kada su slavlja, poput slave, daleko više.

Da bi cena hleba i žitarica trebalo da bude bitno niža od proseka u Evropi, upućuju upravo niska kupovna moć građana ali veliki izvozni viškovi žitarica.

Ovi izvozni viškovi, nažalost, upravo deluju u pravcu povećanja cena.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • s

    17. avgust 2014 | 11:01

    Pa meni dodje dan kada nemam ni hleb da kupim,a to kad bi se desilo jednom nemcu ..ja neznam.

  • Luzern

    17. avgust 2014 | 11:25

    Sada sam se vratio sa odmora iz Srbije,i nije tacno da je hleb u Svajcarskoj duplo skuplji,skoro da je ista cena!Hrana je u Srbiji izuzetno skupa,na osnovu primanja,i zarada!Sam bog zna kako ljudi prezivljavaju!

  • Mašina

    17. avgust 2014 | 10:55

    A šta ćemo u hleb

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA