DA LI JE OVO MARIHUANA? Srpski ratnik pozira pored sumnjive biljke! (FOTO)

Iza borca Jugoslovenske vojske u otadžbini nalazi se biljka koja neodoljivo podseća na konoplju, čijim se sušenjem dobija opojna droga, široko rasprostranjena u čitavom svetu

  • 70

Fotografija vojnika Jugoslovenske vojske u otadžbini koji je uslikan s puškom u borbenom položaju, munjevito se širi društvenim mrežama i privlači pažnju ne zbog samog borca, već zbog okoline u kojoj je snimljen.

Naime, iza ovog ratnika nalazi se veliki žbun biljke koja neodoljivo podseća na konoplju, čijim se sušenjem dobija opojna droga marihuana.

To je i podstaklo brojne korisnike društvenih mreža da polemišu da li su u Drugom svetskom ratu naši borci za slobodu pušili ovo veoma rasprostranjeno halucinogeno sredstvo. Neki imaju pozitivno mišljenje o ovome, dok drugi ističu da je to samo slučajnost.

Istina je, verovatno, sasvim na drugoj strani. Najveći je broj onih koji misle da biljka ispred koje stoji ovaj vojnik najviše podseća na industrijsku konoplju, koja je u to vreme bila veoma rasprostranjena širom Srbije, ali nije služila kao narkotik, već kao sirovina za proizvodnju.

Ona se koristi u industriji radi izrade konopaca, platna, odeće, goriva i građevinskih materijala. Odlikuje se veoma niskim nivoom glavnog opojnog sastojka, THC-a, tako da ne može da se koristi kao narkotik.

Industrijska konoplja je i nezamenjivi resurs u proizvodnji tkanina, u pomorstvu, u proizvodnji hrane, kao i u proizvodnji papira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D D

    15. jul 2014 | 21:13

    Ja znam da moj komentar necete objaviti jer kako vidim kod vas prolaze oni koji prave sprdje no da pokusam . Selacko sam det star sam 63 godine moji roditelji su sejali konoplju i taj proces proizvodnje kudelje mi je dobro ostao u secanju, od branja konopla vezivanje u snopice, susenje na suncu, pa onda potapanje u reku tako izvezane osusene snopice . Zaboravio sam koliko dana treba da stoje tako potoplene , a kad se to raskisne nastupa ono mukotrpno pranje u vodi udaranjem onog snopica o povrsini vode gde se stoji u vodi do iznad kolena i jakim zamahom se udara od povrsinu vode da se odvokj onaj prvi zeleni sloj kudelje uz povremenog ispiranja pa opet udaranje od povrsinu vode . Tako oprani snopici se stave u kupu na sunsu da se osuse , a tako suvi se kasnije kod kuce na takozvanoj trlici i nesto nalik na drvenu sablju lomi unutrasnji deo stabla konoplje i otrisa od vlakno-kudelje , da bi se kasnije grebenima-četkama od tanke žice cepkala kudelja u tanka vlakna i tako redom pripremala za predenje od koje su nase majke tkale platno od kudelje . Takvo platno se kasnije uz svako pranje vesa pralo kako su to nase majke radile jer uz svako pranje platno je sve belije , e sećate se one Makedonske pesme : ,, Biljana platno beljase" to je to platno od kudelje. Kakve sam samo lepe pantalonice imao od kudelje kratke lepe bele uopste nije vrucina u njih. Nije nostalgija al neznam kolko bi novca dao za jedne onakve kratke pantalonice. Sve ovo pisem kao uvod na ovakve glupe komentare : ,, Srpski četnik koji se drogira da bi bio hrabar borac" . Gluposti , pa svaka porodica je sejala konoplu po najmanje nekolko ara jos uvek mi je poznat miris one sveže neobrane konople , a secam se imena dve vrste : Belojke i Crnojke jedne su bile sitnije rastom druge bas bujne . Ovaj Srpski borac nije mogao da bira gde ce zauzeti polozaj. Od mene tolikoda vidim dali cete objaviti

  • Mika Pirot

    15. jul 2014 | 21:35

    Gluposti, tada se konoplja najnormalnije sadila i koristila u domacinstvima za izradu odece i drugih stvari.

  • Enjoy Coke

    15. jul 2014 | 22:46

    Da vam ja kazem jednu pametnu. DUVALO SE I DUVAĆE SE... Vutra je lek. I bolja je od alkohola sigurno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA