PAŽNJA: Ne kupajte se u ovim rekama!

Kupanje se ne preporučuje u Savi, Dunavu, Kolubari, Nišavi, na kupalištima "Lido" i "Begečka jama" na Dunavu, na gradskoj plaži "Dunav" u Bačkoj Palanci i jezeru "Tikvara", kao i na kupalištu "Štrand" u Novom Sadu i na svim divljim plažama

  • 18

Rashlađenje u toplim letnjim mesecima treba potražiti na proverenim kupalištima. A, s obzirom na to da se stanje u rekama po pitanju ispravnosti može promeniti, neophodno je uz to pratiti i informacije o ispravnosti reka koje daju nadležni Instituti i Zavodi za javno zdravlje.

Kako bi vam olakšala posao, ekipa Telegrafa istraživala je u kojim rekama nije bezbedno kupati se, i evo do kojih smo rezultata došli.

U Savi, Dunavu, Kolubari, Nišavi, na kupalištima "Lido" i "Begečka jama" na Dunavu, na gradskoj plaži "Dunav" u Bačkoj Palanci i jezeru "Tikvara", kao i na kupalištu "Štrand" u Novom Sadu i na svim divljim plažama, ne preporučije se kupanje, saznaje Telegraf.

Prema rečima nadležnih iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, na kupalištima reka Tisa i Tamiš, na osnovu sprovedenih analiza, kupanje je dozvoljeno, baš kao i na reci Đetinji.

- Kupanje na divljim plažama koje ne podležu kontroli treba izbegavati. One predstavljaju nebezbedna mesta, prvo zato što voda nije kontrolisana, a zatim što na takvim plažama nema organizovanih službi spasavanja kao ni ograničene zone za plivanje, a voda u rekama menja tokove i struje, pa samim tim i dno - kaže za Telegraf mr sc med. Jelena Kašanin, specijalista higijene Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dodajući da su rizicima od infekcije na kupalištima posebno izložena deca ispod tri godine starosti kao i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i rekonvalescenti.

Kašaninova upozorava da gutanjem mikrobiološki zagađene vode mogu da nastanu crevne infekcije, da može da dođe do upale spoljašnjeg uha, kao i do infekcije kože i vidljive sluzokože, naročito očiju. Udisanjem vodenog aerosola može doći i do infekcije respiratornih organa.

Sluzokoža mokraćno-polnih organa može da bude ulazno mesto mikroorganizmima koji mogu dovesti do infekcije i ovih organa. Rizik od zaražavanja je utoliko veći ukoliko je vodena površina manja i slabije protočna, pa se postiže veća koncentracija patogenih mikroorganizama.

Prema najnovijim rezultatima ispitivanja obavljenim u laboratorijama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a u saradnji sa Sekretarijarom za zaštitu životne sredine Grada Beograda, kvalitet vode Savskog jezera zadovoljava, kako domaće standarde, tako i evropske norme i bezbedna je za kupanje i rekreaciju.

Stručnjaci ne preporučuju kupanje u rekama Savi i Dunav, kao ni kupanje na kupalištu "Lido" i to naročito deci, koja prilikom kupanja piju značajnu količinu vode.

Odrasle, koji ne poštuju ovu preporuku, savetuju da se odmah nakon izlaska iz vode obavezno istuširaju higijenski ispravnom vodom.

U odnosu na propisan ekološki i hemijski status I-III klase površinske vode koja omogućuje kupanje i rekreaciju, 11 (ili 73 odsto) od 15 analiziranih uzoraka površinske vode reke Dunav javnog kupališta "Štrand" tokom juna 2014. godine zadovoljava propisan status na osnovu kontrole mikrobioloških i fizičko-hemijskih pokazatelja, navode iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine naglašavajući da se kontrola obavlja na nedeljnom nivou i na lokalitetima Dunav-Oficirac, Dunav-Futog i Begečka jama.

- Mikrobiološka neispravnost je najčešće posledica prisustva fekalnih bakterija koje su porekla komunalnih otpadnih voda, izlučevina životinja ili pak samih kupača. Njihovo prisustvo ukazuje i na moguće prisustvo drugih, patogenih mikroorganizama. Kao mera predostrožnosti se uvek preporučuje tuširanje zdravstveno ispravnom vodom, odnosno izbegavanje kupanja osobama koje se smatraju osetljivim kategorijama stanovništva: deca, trudnice, stara i hronično obolela lica, u slučajevima kada rezultati analiza ukazuju na neodgovarajući kvalitet vode - kaže za Telegraf dr docent Milka Popović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Popovićeva navodi i da izuzev kvaliteta vode za kupanje, na bezbednost i zdravlje kupača mogu uticati i druge opasnosti: fizičke povrede i nesreće, opasnost od utapanja, opasnost od nepovoljnog uticaja sunčevog zračenja, kolapsi, sunčanice.

Pre nego što kupači izađu na reke treba da budu svesni i potencijalne opasnosti od prisustva hemijskih zagađivača, a u određenim površinskim vodama može se naići i na alge i njihove toksične produkte.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olivera

    27. jul 2014 | 14:01

    A sta je sa vodom koju pijemo a potice iz tih reka?

  • Srbin

    27. jul 2014 | 14:12

    Kao mali odrastao sam kupajući se na reci. Na reci sam naučio i plivati. I ništa mi nije falilo. Sve ste zagadili

  • Srbin_SA_Drine

    27. jul 2014 | 14:13

    i zatoooo,na Drinu dodjite nema gusara...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA