NEVEROVATNO: U Srbiji postoji 26.000 sindikata, niko ne zna tačan broj članova!

Osim poslovnog prostora, službenog automobila, mobilnog telefona i sekretarice, što predsednici sindikalnih organizacija imaju pravo da zatraže od svojih poslodavaca, njihova osnovna mesečna primanja se zbog ovakve pozicije uvećavaju za 15 do 30 odsto. Pored svog poslovnog zaduženja u kompaniji i zvanja vođe sindikata, svaki sindikalni predsednik ima i funkciju člana različitih nadzornih ili upravnih odbora, što dodatno uvećava prihode za 45.000 dinara mesečno

  • 19

U našoj zemlji trenutno deluje oko 26.000 sindikata, a toliko ih ima retko koja država na svetu! Uprkos činjenici da se u javnosti pojavlju samo nekolicina radničkih vođa, gotovo da ne postoji firma u Srbiji koja nema barem dva sindikata, pa je tako broj sindikalnih organizacija ovoliki.

Ovaj podatak, koji je potvrđen u resornom ministarstvu, govori da je pojam o sindikalnom udruživanju u našoj zemlji poprilično nejasan, kao i to da gotovo svako može da napravi svoju sindikalnu organizaciju.

Svaka od njih poseduje rukovodstvo, svoje prostorije, manju ili veću imovinu, a listom sve, kako navode se izdržavaju "od članarina, prihoda od imovine, poslovanja i marketinga, donacija, legata, priloga, poklona i drugih sredstava".

Ono što je potrebno propisima u našoj zemlji da bi Srbiji potrebno je da izdvoje samo 4.000 dinara i da okupe nekoliko članova da bi osnovali sindikalnu organizaciju, a za uzvrat dobijaju privilegije o kojima ostali članovi sindikata mogu samo da sanjaju.

U medijima su proteklih dana kao primeri najdrastičnije zloupotrebe sindikalnog položaja navođeni Ljubisav Orbović, predsednik SSSS i Branislav Čanak, predsednik UGS “Nezavisnost”, čija ukupna mesečna primanja iznose i preko 200.000 dinara.

Osim poslovnog prostora, službenog automobila, mobilnog telefona i sekretarice, što imaju pravo da zatraže od svojih poslodavaca, njihova osnovna mesečna primanja se zbog ovakve pozicije uvećavaju za 15 do 30 odsto.

Pored svog poslovnog zaduženja u kompaniji i zvanja vođe sindikata, svaki sindikalni predsednik ima i funkciju člana različitih nadzornih ili upravnih odbora, što dodatno uvećava prihode za 45.000 dinara mesečno.

- Tačno je da imamo preko 20.000 sindikata. Propisi su takvi da se vrlo lako mogu registrovati. Ne verujem da ćemo ići na njihovo pooštravanje, jer, između ostalog, Međunarodna organizacija rada na to ne bi gledala blagonaklono - izjavio je svojevremeno Rasim Ljajić, bivši ministar rada i socijalne politike.

Na drugoj strani, gotovo je nemoguće naći tačan podatak o broju radnika učlanjenih u sindikalne organizacije. Ukoliko se to pitanje postavi vođama sindikata, odgovor bi bio da je to većina zaposlenih u Srbiji. Ipak, procenjuje se da je oko 600.000 ljudi u Srbiji član nekog sindikata, odnosno svaki treći radnik ima člansku kartu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Policajac

    20. jul 2014 | 13:07

    Moguce je, jer samo u MUP postoje 30 sindikata, koji po Srbiji imaju svoje podruznice, u svakom gradu u svakoj opstini.Trose novac poreskih obveznika Srbije i vozikaju se sluzbenim vozilima, a mi policajci nemamo goriva za postupanje po prijavama gradjana jer su nam sindikalci sluzbenim vozilima u BG. Takodje su sindikalci oslobođeni rada u policiji i ima ih preko 1000 što je i naveo Vučic. Postovani sindikalci imate članarine kupite vozila pa se njima vozite i štitite prava koje ste nam zaštitili usvajanjem Zakona o radu.

  • Sasa B.

    20. jul 2014 | 14:23

    Isto toliko vladinih agencija,clanova upravnih odbora,upravnika,partijskih kadrova sa 5,6 funkcija...Zasto niko ne pise o njima?Siguran sam da nas kostaju 100 puta vise od ovih...

  • Mako

    20. jul 2014 | 12:50

    A ko plaća te sindikate? Gospode boze! Oprosti im, neznaju sta rade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA