BRUKA SRBIJE: Oboleli od kancera nedeljama čekaju rezultate analiza!

Svaka bolnica u Srbiji ima u proseku po jednog patologa, a pacijenti koji urade analize čekaju rezultate nedeljama, pa čak i mesecima da saznaju da li će im biti dijagnostifikovana najteža bolest

  • 21

U bolnicama širom Srbije na rezultate patohistološkog nalaza čeka se nedeljama, pa čak i mesecima. Pacijenti su očajni, a stručnjaci kažu da je ovo jedan od najvećih problema u našem zdravstvu, ali da nažalost ne može biti rešen u skorijoj budućnosti.

Stručnjaci kažu da je nedopustivo što se nalaz koji u svetu bude gotov za nekoliko dana, a od ogromnog je značaja za pacijente sa malignim oboljenjima jer bez njega ne mogu početi sa hemoterapijom i zračenjem, čeka toliko dugo.

Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva, kaže da je ovo jedan od najozbiljnijih problema u našem zdravstvenom sistemu i da je njegov uzrok to što u Srbiji nema dovoljno patologa, ali i da mu se rešenje ne nazire.

- Svaka bolnica u Srbiji ima u proseku po jednog patologa, a potrebna su joj barem četiri. Onda se dođe do situacije da se nakupi mnogo materijala i taj jedan čovek jednostavno ne stiže da uradi nalaze. Pacijenti čekaju nedeljama, pa i mesecima da saznaju da li će im biti dijagnostifikovana najteža bolest - kaže Čolović.

On dodaje da se situacija u budućnosti može samo pogoršavati.

- Najgore od svega je što se broj obolelih od karcinoma svakim danom povećava, a stanje sa brojem patologa je toliko loše da nam sad niko ne može pomoći. Ovo je posledica dugogodišnje loše zdravstvene politike, sve će se dodatno pogošati kad i ovo malo patologa što imamo ode u penziju - zaključuje Čolović.

Miloš Savićević, osnivač organizacije "Promoć obolelim od karcinoma", koji je i sam prošao kroz ono o čemu ovaj tekst govori, kaže da se toj organizaciji ljudi svakodnevno javljaju i žale kako teško podnose neizvesnost.

- Pacijenti koji dugo čekaju na rezultate nas svakodnevno zovu. Strahuju, prolaze kroz pakao, jer se boje da im se broj tumorskih ćelija svakim danom umnožava. Da možda gube dragoceno vreme. Potpuno ih razumem, i ja sam prošao kroz takvu situaciju i odlično znam koliko su tada dani dugi kao večnost - kaže Savićević.

(Telegraf.rs / Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bgd

    21. jul 2014 | 00:48

    Neka ima za ministre i direktore propalih preduzeca vozni park i reprezentacije a za nas gradjane,lako cemo...pih

  • Stojic Milojko

    21. jul 2014 | 06:53

    Interesuje me koloko bi neki glavonja cekao na rezultat.?

  • The Spatula

    21. jul 2014 | 06:13

    Za sve je tako u Srbiji. Voleo bih da je bar nesto uredjeno, da bar nesto funkcionise. Dok nam deca umiru njih briga, dok narod pati i boluje njih briga. Ali za nekog njihovog, mora i pticje mleko da se obezbedi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA