Vilijamson u Srbiji, izveštaj o trgovini organima uskoro!

Glavni tužilac Specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine krajem meseca bi trebalo da obelodani svoj izveštaj o mogućim nezakonitim radnjama u vezi za zločinima OVK

  • 7

Klint Vilijamson, glavni tužilac Specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, boraviće danas u poseti Beogradu, a tom prilikom će se, kako je najavljeno, sastati sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Američki tužilac juče je boravio i na Kosovu, a prema najavama u medijima, krajem meseca bi trebalo da obelodani svoj izveštaj o mogućim nezakonitim radnjama u vezi s trgovinom organima.

Kako prenose prištinski i beogradski mediji, izvestaj međunarodnih istražitelja kojima rukovodi Vilijamson trebalo bi da bude objavljen tokom naredne nedelje u Briselu i to u ponedeljak 28. jula.

Vilijamson, koji od početka rukovodi Specijalnom jedinicom za istragu slučajeva pomenutih u izveštaju Dika Martija o organizovanom kriminalu i trgovini organima, trebalo bi u avgustu da okonča mandat nakon što prethodno saopšti rezultate istrage koja je trajala tri godine.

Istraga u slučaju trgovine organima, za koju se pretpostavlja da je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dve lokacije u Albaniji - u Burelu i Fuš Kruji, počela je 2011. godine. U aprilu je Kosovo usvojilo rezoluciju o osnivanju specijalnog suda koji će se baviti samo zločinima iz izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija.

Vilijamson se juče u Prištini sastao i sa zamenikom kosovskog premijera Hajredinom Kučijem, a na sastanku su učestvovali i ministri unutašnjih poslova i odbrane Bajram Redžepi i Agim Čeku.

Šef specijalnog tima za istragu navoda o trgovini organima nije se sastao sa odlazećim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, javlja agencija bliska vladi Kosova Indeksonline.

Vilijamson je u martu ove godine, prema pisanju prištinske "Tribune", ispitivao Tačija u vezi sa istragom o zločinima iz izveštaja Dika Martija.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ranije je izjavio da je zadovoljan kako teče istraga o trgovini organima na Kosovu koja je, po njegovom mišljenju, dokazala da su zločini izvršeni, te da je ostalo da se otkriju izvršioci.

Vukčević je, takođe, napomenuo da je reč o ratnim zločinima koji ne zastarevaju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Talicni Tom

    22. jul 2014 | 08:32

    Opet velika LAŽ.....

  • DD

    22. jul 2014 | 07:23

    PA JESTE LI NEŠTO USPELI SAKRITI. ? ISKRENO NIŠTA OČEKIVATI SPEKTAKULARNO.

  • Marija

    22. jul 2014 | 12:26

    Da se nikada ne zaboravi ovo! Da se istrazi do kraja i da se pocinioci kazne!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA