NA KORAK OD BANKROTA: Srbi bankama duguju 632.455.000.000 dinara!

Građani Srbije duguju više od dve prosečne plate, ali u tom negativnom trendu nismo najgori u regionu. Hrvati duguju četiri, a Slovenci pet hiljada evra

  • 24

Građani Srbije se sve teže bore sa otplatom rata kredita, u regionu je taj problem još izraženiji, pa se u Sloveniji već primenjuje model ličnog bankrota, a u Hrvatskoj se odavno najavljuje, objavio je RTS.

Čak svaki deseti kredit u Srbiji smatra se nenaplativim. Duže od 60 dana kasni se najviše za kreditne kartice, zatim za lizing. Kada bi se naređali svi dugovi bankarskih dužnika, dobili bismo sumu od čak 632.455.000.000 dinara.

Građani Srbije duguju više od dve prosečne plate, ali u tom negativnom trendu nismo najgori u regionu. Hrvati duguju četiri, a Slovenci pet hiljada evra.

Da bi izašle koliko-toliko na kraj s dugovima, komšije su uvele mogućnost ličnog bankrota. U Sloveniji se primenjuje, a u Hrvatskoj se već dve godine najavljuje i upoređuje sa stečajem.

- Dužniku se pravi slika njegove imovine i to mu se pokaže. Ako je imovina veća od duga, to je lako, često ljudi misle da ne mogu da vrate, ali onda se nađe vikendica ili komad zemlje, vinograd, pa ako se to proda dobrovoljno, onda se on reši dugova - aže Zoran Bohaček iz Hrvatske udruge banaka.

Prema njegovim rečima, onaj ko proglasi stečaj odriče se imovine, ne može biti vlasnik ni nekretnine ni automobila i to je velika kazna. Lični bankrot primenjuje se i u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, ali se u Srbiji takav model nikada nije ozbiljno razmatrao.

- Taj zakon je složen jer ulazite u kuću, u porodicu, u odnose i to razrešiti zakonski nije lako, drugi razlog je to što banke u Srbiji nisu ni mnogo zainteresovane za to jer već postoji zakon da kad nešto ne plaćate, oni vrše plenidbu vaše imovine - kaže profesor Ismail Musabegović s Beogradske bankarske akademije.

Kad bankrotirate, dobijete ličnog staratelja koji vam daje džeparac, najčešće tek u iznosu socijalne pomoći. Zato, ako ste se pružili više nego što vam mogućnosti dozvoljavaju, savet je da do detalja napravite spisak mesečnih obaveza i na vreme se javite bankaru.

Dug neće nestati sam od sebe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    23. jul 2014 | 17:47

    Trajno resenje je ne zajmiti pare ni od koga.

  • Filip

    23. jul 2014 | 19:44

    To im je bio i plan da nas rascepkaju na danasnje drzave i spuste standard i da nas zaduze sa kreditima...

  • Сале

    23. jul 2014 | 17:55

    У држави где се штите интереси банака уместо грађана све је јасно. Уместо да се угледамо на мађаре који у потпуности контролишу своју економију ми дозвољавамо криминална дела банака која пролазе без казне за камате и још много тога криминалног

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA