TREBA LI DA PANIČIMO? Evro do kraja godine skače na 118?!

Sadašnje slabljenje dinara posledica je ponovo pojačane neizvesnosti među stranim investitorima izazvanim novim tenzijama i rizicima u međunarodnom okruženju oko Ukrajine - kaže guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković

  • 29

Srpska valuta je već izvesno vreme stabilna, ali je dinar u poslednjih mesec dana nekoliko puta imao najnižu vrednost. I pored toga, stručnjaci tvrde da razloga za brigu nema i da je moguće očekivati da će kurs evra u odnosu na ovaj koji je sada biti za najviše nekoliko dinara veći do kraja godine.

To u brojkama znači da će jedan evro do kraja godine biti u rasponu od 117 do 118 dinara.

Stručnjaci izbegavaju da prognoziraju kolika bi tačno vrednost evra mogla da bude, mada nezvanično kažu da je prirodno da u slaboj privredi, kakva je naša, kao i s obzirom na to da je dinar precenjen, njegova vrednost dodatno oslabi.

- Dosta je teško napraviti preciznu analizu kretanja kursa u ekonomiji kao što je naša. Kad bismo bili tržišna ekonomija to bi bilo lakše. Ovako je sve u "božjim rukama". U svakom slučaju ne dešava se ništa zbog čega bi građani trebalo da budu u panici - kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković za "Blic" kaže da su "loše vesti u medijima o fiskalnoj i makroekonomskoj perspektivi zemlje početkom jula oborile su poverenje investitora u državne hartije od vrednosti i domaću valutu".

- Njihovo interesovanje se u međuvremenu povratilo, a sadašnje slabljenje dinara posledica je ponovo pojačane neizvesnosti među stranim investitorima izazvanim novim tenzijama i rizicima u međunarodnom okruženju oko Ukrajine - kaže Tabakovićeva.

Na pitanje kako je moguće da u ovo vreme, kada iz inostranstva na odmor u Srbiju dolaze naši građani, dinar ne jača, Tabakovićeva kaže da to ipak nije primarni efekat na kretanje na deviznom tržištu.

- Primarni efekat i tokom letnjih i tokom ostalih meseci u godini imaju ponuda i tražnja za devizama domaće privrede i međunarodnih investitora - kaže guverner NBS.

Stručnjak s Novosadskog univerziteta dr Siniša Ostojić nedavno je za vojvođanski Dnevnik rekao da je mnogo stvari u ovom trenutku protiv vrednosti domaće valute.

Visok je budžetski deficit, nivo javnog duga takođe, kasne reforme, priliv direktnih stranih investicija je mali i biće na nivou prošlogodišnjeg od 700 miliona evra. Sve preko toga bilo bi prijatno iznenađenje. I izvozne mogućnosti srpske privrede su slabašne. Jedva da imamo desetak kompanija koje su ozbiljni izvoznici. Doklegod je tako kako je sada, ne može se očekivati da će vrednost domaće valute rasti. Naprotiv, lako se može dogoditi da ćemo do kraja godine za jedan evro morati da izdvojimo i 120 dinara. Prošle i ove godine je zbog propisa o povećanju deviznih rezervi za NBS bilo lakše braniti vrednost dinara, a sada će to biti teži zadatak. Posebno što i državne devizne rezerve beleže pad -smatra Ostojić.

S druge strane, ekonimista Miladin Kovačević smatra da su u pitanju samo fluktuacije na dnevnom nivou, na takozvanoj tekućoj onovi, što ne znači da je nastupio trend depresijacije dinara.

- Kako se i platni bilans prilagođava, a samim tim i ponuda i tražnja su u dužim vremenskim periodima uravnotežene, nema naznake da bi dinar mogao dugoročno da slabi - ističe Kovačević za Naše novine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    24. jul 2014 | 19:14

    Sta do kraja godine , do kraja meseca

  • iznogud

    24. jul 2014 | 21:40

    ne panicimo jer zivimo u haosu svake vrste vec 25 godina bez najave da ce biti bolje.kakvo poverenje investitori mogu imati u zemlji gde npr plata i penzija sem vase i vasih partijskih kolega nije porasla za 1 posto,a cena npr tng porasla sa 56 na 90 dinara,gde je otkupna cena fruktala za kilo breskve 5 dinara,a vi podignete osiguranja npr autoodgovornosti za 45 posto.kako vi mislite da muljanjem bez proizvodnje popravite stanje,to nije moguce,kako to prodajete sve a nesmanjujete vase plate,svakim promilom inflacije moja se imovina obezvredjuje,kakav ja imam interes .stranac kupi obveznice drzava mu garantuje 20-25 posto kamate,on pokupi lovu a nama sipak

  • Oto

    24. jul 2014 | 20:23

    Interesantno kako se ove krize reflektuju samo na Srbiju i njenu valutu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA