Smrtna kazna za ubistvo fotoreporterke

Sudije su osudile Nakibulaha i na četiri godine zatvora zbog ranjavanja, u istom napadu iz vatrenog oružja, novinarke Asošiejtid presa Keti Ganon

  • 2
Anja Nidringhaus na izložbi svojih fotografija u Berlinu 2011. Foto: Tanjug/AP/Markus Schreiber

Oficir avganistanske policije osuđen je na smrt zbog ubistva fotoreporterke agencije Asošiejted pres Anje Nidringhaus u Avganistanu, saopštio je sud u Kabulu.

Šest sudija Okružnog suda u Kabulu proglasilo je komandanta policijske jedinice Nakibulaha krivim za ubistvo i izdaju zbog napada na međunarodne novinare u jugoistočnom gradu Hostu, koji su se pripremali da izveštavaju o prvom krugu predsedničkih izbora.

Sudije su osudile Nakibulaha i na četiri godine zatvora zbog ranjavanja, u istom napadu iz vatrenog oružja, novinarke Asošiejtid presa Keti Ganon.

Nakibulah, koji, kao i mnogi Avganistanci, ima samo jedno ime, tvrdio je tokom suđenja da "nije normalna osoba", ali sudije su odbacile njegovu tvrdnju. On je, takođe, osporavao navode optužbe da je u Pakistanu prošao obuku za ekstremiste, tvrdeći da je dobio samo lekarsku negu dok je bio tamo.

Ganon i Nidringhaus putovale su u Host pod zaštitom avganistanske policije i nalazile su se u policijskoj stanici na obodu grada kada je 4. aprila, prema tvrdnjama očevidaca, Nakibulah prišao njihovom vozilu, uzviknuo "Alahu akbar" (Bog je veliki) i otvorio paljbu iz "kalašnjikova".

Nidringhaus (48), dobitnica više nagrada za fotografiju, koja je izveštavala tokom sukoba na Balkanu, u Iraku, Libiji i Avganistanu, preminula je na licu mesta.

Ganon (60), dopisnica američke agencije iz Avganistana i Pakistana, zadobila je tri prostrelne rane i još se oporavlja.

Nakibulah se posle napada smesta predao policiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jagodinac

    23. jul 2014 | 20:44

    Hoce li ove cetiri godine robije da odsluzhi pre ili posle izvrshenja smrtne kazne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA