MANIJACI IH VREBAJU: Deca sama napuštaju vrtiće, ko je kriv?

Posle incidenta u kojem je 16-mesečna devojčica sama išetala iz vrtića, ekipa Telegrafa istraživala je ko vodi računa o deci u Srbiji

  • 11

Nakon što je 16-mesečna devojčica, 24. jula išetala iz državnog vrtića "Petar Pan" u niškom naselju Duvanište, u javnosti se povela priča o tome koliko i da li su, uopšte, deca bezbedna u vrtićima.

Roditelji ove devojčice nisu za incident okrivili vaspitačice, već sistem zaštite i organizaciju posla, a ekipa Telegrafa istraživala je ko bi za ovakve incidente zapravo trebalo da preuzme odgovornost.

Samo u Beogradu ima oko 400 objekata u kojima se radi sa predškolcima - navode za Telegraf nadležni iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu nastavljajući - Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i u skladu sa posebnim protokolom za zaštitu dece i učenika od zlostavljanja i zanemarivanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama, predškolske ustanove su dužne da deci koja se nalaze u ustanovama ovog sistema, kao osnovno, osiguraju bezbedne i optimalne uslove za nesmetan boravak i rad u vrtićima.

U Članu 42. ovog zakona navodi se i da je ustanova dužna da propiše mere, način i postupak zaštite i bezbednosti dece i učenika za vreme boravka u ustanovi i svih aktivnosti koje organizuje ustanova, u saradnji sa nadležnim organom jedinice lokalne samouprave.

Bliže uslove, oblike, mere, način, postupak i smernice za zaštitu i bezbednost dece i učenika u ustanovi, propisuje ministar, a zakonom je propisano i da je nesprovođenje mera bezbednosti dece teža povreda radne obaveze.

- Većina beogradskih vrtića ima ugrađen video nadzor objekta i njegove okoline. U zavisnosti od procene rizika i inicijative same predškolske ustanove, ovaj oblik dodatnog obezbeđivanja ustanove i okolne sredine realizuje se sredstvima predškolske ustanove ili jedinice lokalne samouprave. Grad je obezbedio video-nadzor i za sve novoizgrađene i rekonstruisane vrtiće - piše u saopštenju Sekretarijata.

Naglašeno je i da se u svim vrtićima kontroliše ulazak u objekte, da u većinu može da se uđe tek pošto se interfonom ili zvonom pozovu dežurni vaspitač ili drugi zaposleni zadužen za kontrolu ulaska, kao i da se strogo kontroliše i preuzimanje deteta iz vrtića.

Prema rečima predsednice udruženja "Roditelj" Dragane Soćanin, i ranije se dešavalo da deca "odšetaju" iz vrtića.

- Ustvari, takve stvari se događaju dva, tri puta godišnje - počinje priču za Telegraf Dragana nastavljajući - Mislim da nije zadatak čuvara ili policajca da sprečava decu da izlaze iz vrtića.  Njihov zadatak je da spreče nered i ulazak "nepozvanih" osoba. Na vaspitačima je da brinu o sigurnosti dece i ne dozvole da samoinicijativno izađu iz obdaništa. Mi smo kao udruženje apelovali više puta da su vrtići prebukirani i da u tom smislu čak ni vaspitači ne snose punu odgovornost. Kako da radite kada imate i po 37-oro dece? - pita se Dragana.

Ona dodaje da su u nekoliko navrata primali žalbe roditelja koji su navodili kako vaspitači čak ne izvode decu dovoljno često napolje, plašeći se upravo slučajeva kakav je bio ovaj nedavni u Nišu.

- Dakle, glavni problem leži u prenatrpanosti vrtića, te u tom smislu smatram da bi što pre trebalo da se napravi sistematizacija i formiraju grupe od recimo 15-oro dece u dve smene. Druga važna stavka je podizanje ograde oko svake od ustanova, koja bi bila zaključana tokom dana. A, treća bi bilo obavezno uvođenje čip-kartica.

- Znam da će mnogi prokomentarisati kako su čip-kartice skupe, ali da li bezbednost dece ima ikakvu cenu? - pita se predsednica udruženja "Roditelj" dodajući da su nedavno roditelji u jednom Zemunskom obdaništu želeli od svog novca da podignu ogradu kako bi osigurali svoju decu, ali da ih je u tome sprečila - komplikovana zakonska procedura.

- Ubrzo je roditeljima objašnjeno da ne mogu samo da izdvoje po 300, 400 dinara i tako završe ceo posao. Najpre treba da sačekaju da se objavi tender... A, gde su silne dozvole za gradnju na javnom zemljištu? Jednom rečju, naposletku je sve ostalo na nivou ideje - završava priču za Telegraf Dragana.

Pitanje toga ko snosi odgovornost ukoliko se deci koja samoinicijativno napuste vrtić desi nešto, postavili smo i nadležnima iz MUP-a Srbije.

Oni su nam odgovorili da takve stvari nisu u njihovoj nadležnosti.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belogradjan

    26. jul 2014 | 09:24

    Imam dete od 3 godine najezim se kad procitam ovo, ali vaspitacice nisu krive ne znaju gde biju imaju ih po 35-toro u grupi...

  • Viki

    26. jul 2014 | 09:55

    Bravo za roditelje ovog deteta,zakon o predskolstvu propusao je normativ za upis dece koji je brojcano duplo manji npr(2-3god=18 upisannih) mi ih imamo od 25-30,stariji uzrast(predskolci(40)?? Da li je po vama normalno da jedna osoba "samo" sacuva goliki br dece,da li je placena duplom platom??znamo da ovo jedino odgovara direktorima jer gradu prikazuju umesto jedne grupe-dve i na tsj navin uzimaju vise para.Sigurno jje da ih sve manje izvodimo napolje jer nemozemo da vladamo situacijom sa tolikim brojem dece.

  • Hugo

    26. jul 2014 | 11:09

    Sedeo sam na klupi preko puta vrtica.Vaspitacica je citav sat sedela ispod drveta u hladu pisala poruke ne pogledavsi ni jednom gde su deca.deci je prilazio covek.davao im nesto i mirno odsetao iz vrtica.Sve vreme deva su bila na suncu.Posle jednog sata pozvala je decu.ne izlazeci iz hlada.I kako je to cuvanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA