ZA OBNOVU KUĆA: Ovako će se deliti novac poplavljenima u Srbiji!

Bitno je da svi koji su ugroženi, od opštinske vlasti dobiju rešenje i kategorišu štetu, i osam dana nakon toga, po isteku vremena za žalbe, novac će ugroženoj porodici biti uplaćen

  • 7

Svako kome su kuća ili stan oštećeni u poplavi dobiće od države novac za obnovu, bez obzira na to da li je već sam krenuo u sređivanje ili ne.

Važno je da mu opštinske vlasti donesu rešenje i kategorišu štetu, i osam dana nakon toga, po isteku vremena za žalbe, novac će ugroženoj porodici biti uplaćen, piše "Blic".

U zavisnosti od količine štete koju je objekat pretrpeo napravljeno je pet kategorija, a za svaku od njih država je propisala odrećenu količina novca kako bi se šteta sanirala.

Prva kategorija - Zgrade koje su pod vodom bile manje od 24 sata. Sa manjim oštećenjem krova, opšava, maltera, stakla i dimnjaka i manje oštećene podne podloge. Za objekte koji pripadaju ovoj kategoriji država je obezbedila 120.000 dinara.

Druga kategorija - Oštećenje veće površine krovnog pokrivača, opšava, stakla, rušenjedimnjaka i pojava površina ispucalog i otpalog maltera sa zidova i tavanica, pojava pukotina u nosećim zidovima. Za drugu kategoriju obezbeđeno je 200.000 dinara.

Treća kategorija - Spadaju zgrade sa većim oštećenjem koje su pod vodom bile 24 sata ili duže. Deformisanje nosećih elemenata krovne konstrukcije, veće rušenje pregradnih zidova i oštećenja instalacija. Za saniranje objekata koji pripadaju ovoj kategoriji, država je izdvojila 250.000 dinara.

Četvrta kategorija - Ovde spadaju zgrade sa obimnijim oštećenjem stubova, a kod krovne konstrukcije podrazumeva se rušenje pojedinih delova, i instalacije koje uopšte ne rade. Ljudi čije kuće pripadaju četvrtoj kategoriji, od države će dobiti 350.000 dinara.

Peta kategorija - Podrazumeva oštećenje noseće konstrukcije pojedinih stubova sa dijagonalnim pukotinama, pukotine na čvorovima, velika oštećenja na stepeništu i liftovima. Ovo je ujedno i najugroženija kategorija, pa je za njeno saniranje država izdvojila 600.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    26. jul 2014 | 11:49

    Ko ima para neka radi, nek se ne nada mnogo od drzave. Kad se naplate vrse, racuni strogo na vreme stizu, ali za isplate bas i nisu tako efikasni...

  • Vlada

    26. jul 2014 | 13:18

    Treba da naprave ljudima montazne kuce i dovidjenja

  • 10000

    26. jul 2014 | 13:17

    Nama u opstini Topol su podelili po 10000 dinara,posle one oluje,koja je noisla krovove,drvece,i razne predmete,a moja steta iznosi 12000 evra,1000evra crep,a 200evra materijal.Evo proslo je mesec dana a ja ne prestajem da sredjujem,i ne gasim motornu testeru!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA