Kosta Konkordija stigla u Đenovu (FOTO)

Upravo u Ðenovi je "Kosta Konkordija" i izgrađena, a zatim i porinuta uz sve počasti pre devet godina, ali sada je u tu luku stigla samo olupina kako bi tu bila rashodovana

  • 9

Olupina luksuznog broda "Kosta Konkordija", koji se pre više od dve i po godine nasukao kod ostrva Ðiljo kada je nastradalo 32 ljudi, danas je stigla u svoje poslednje odredište, luku Ðenova.

Nekad luksuzni kruzer, a sada samo olupina, dotegljen je danas u Ðenovu, četiri dana nakon što je uspravljen u dosad nikad izvedenoj operaciji uklanjanja potonulog broda, prenela je agencija AFP.

Očekuje se da će italijanski premijer Mateo Renci popodne prisustvovati vezivanju olupine broda u luci, a očekuje se da bi ta komplikovana operacija mogla da potraje nekoliko sati, preneo je britanski BBC.

- Operacija uspravljanja i tegljenja olupine ''Konkordija'' nije bila laka. To je sprovela Italija, koja, kad je odlučna u nekoj nameri, može da uradi sve, pa čak i da nas u tome iznenadi - istakao je Renci.

Upravo u Ðenovi je "Kosta Konkordija" i izgrađena, a zatim i porinuta uz sve počasti pre devet godina, ali sada je u tu luku stigla samo olupina kako bi tu bila rashodovana.

Luksuzni kruzer, dvaput veći od "Titanika", udario je u stenu kod malog ostrva Ðiljo u januaru 2012. nakon čega se nasukao i prevrnuo sa 4.229 ljudi iz 70 zemalja.

Protiv kapetana "Koste Konkordije" Frančeska Sketina trenutno se vodi sudski postupak pod optužbama da je izazvao brodolom i napustio brod pre nego što su svi putnici evakuisani.

Zarđala olupina broda teškog 114.500 tona i dugog 290 metara, ležala je na privremenoj podvodnoj platformi koja ju je podupirala od septembra prošle godine, kada je kruzer uspravljen.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CLG

    27. jul 2014 | 15:52

    Vec su 2ipo godine prosle... kad prije

  • HANOVER

    27. jul 2014 | 16:03

    Ovaj Brod vraca emocije , jezivo !

  • Mh17

    27. jul 2014 | 16:36

    Brod nije napravljen u djenovi nego u trstu fincantieri brodogradilistu sestre di ponente. Da imam para kupio bi ga i sredio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA