Državne firme duguju 2,5 milijarde evra!

Ključni razlog za ove gibitke je u neprofesionalnom upravljanju u tim firmama, kojima mahom rukovode kadrovi čiji je jedini "kvalitet" za te pozicije bila partijska knjižica

  • 6

Javna i državna preduzeća u Srbiji iz godine u godinu proizvode gubitke, a samo prošle godine su uspela da naprave minus veći od 50 milijardi dinara – više nego duplo veći od ostatka domaće privrede.

Ključni razlog za to je u neprofesionalnom upravljanju u tim firmama, kojima mahom rukovode kadrovi čiji je jedini "kvalitet" za te pozicije bila partijska knjižica. Iz Vlade sada najavljuju veliku "seču" na direktorskim pozicijama u javnim preduzećima te da će novi rukovodioci biti izabrani na konkursima, kako to i treba da bude urađeno u skladu sa zakonskim propisima, prenosi "Dnevnik".

I dok se u javnosti postavlja pitanje da li Vlada i zaista želi da profesionalizuje upravljanje javnom imovinom ogromne vrednosti ili su najavljene smene samo predigra za postavljanje novih partijskih kadrova, glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović upozorava na to da je profesionalizacija javnih kompanija – nužna.

- Smena menadžmenta u javnim preduzećima je neophodna jer njima moraju upravljati profesionalci i učiniti ih profitabilnim – kaže Šestović. To je opravdan potez i jedini potreban. Gubici se gomilaju već nekoliko godina, sve su veći i veći i stalno se traži pomoć iz buyeta da bi se oni pokrili. To nije situacija koja može trajati i neophodne su promene - kaže Šestović.

Gubici javnih preduzeća u Srbiji iznose oko 600 miliona evra, a od 730 javnih preduzeća, njih 510 posluje s gubitkom, ukazao je Šestović gostujući na RTS-u, i naveo da je smena direktora javnih preduzeća uvod u sređivanje stanja u javnom sektoru. On je istakao da se gubici tih preduzeća mere stotinama miliona evra, a njihovi dugovi milijardama evra, navodeći da to opterećuje budžet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Истина

    28. jul 2014 | 10:18

    Ево и други коментар,који ће бити цензурисан као многи које сам ових дана писао.још 1990.сам писао председнику Милошевићу да има директоре којима да динар а они потроше три,умест да нађе директоре којима кад да динар да му врате два.Тако је било ,то је трајало ,тако је и данас.Ваши директори су партијски људи и раде да партији односно њима буде добро а не народу и држави.То је ваш први задатак да решите господине Вучићу.Маните се Европе и сталних изјава оЕвропи.Ако промените тренд успеха Србије Европа ће вас молити да будете њен члан.Губитничка Србија ником не треба.Лажем,треба Европи да може преко ММФ-а и других финансиских структура да је пљачка.Пробудите се господине Вучићу па те проблеме решавајте без обзира шта Европа каже.

  • Karadjordje

    28. jul 2014 | 10:44

    Gubici su nastali ne na losim prihodima, nego na sumljivim rashodima. Zato niko iz vlasti ne zeli da otvara to pitanje.

  • amerika bi bankrotirala za 7 dana

    28. jul 2014 | 10:55

    Bilo bi mozda interesantno objaviti spisak svih firmi u kojima drzava upravlja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA