Prokopijević: Stranke se igraju brojkama

Ekonomista Miroslav Prokopijević ne očekuje realna i ostvariva obećanja partija u predstojećoj izbornoj kampanji

  • 0

Profesor ekonomije Miroslav Prokopijević izjavio je da sve stranke nude etatističke programe u kojima pare odnekud dolaze, a država radi sve i šalju biračima poruku "samo se vi opustite, a mi ćemo sve da završimo i vi ćete super živeti".

- Takva ekonomija, naravno, nije moguća i ne može da funkcioniše i samo proizvodi siromaštvo, a ne blagostanje - rekao je Prokopijević agenciji Beta.

Prokopijević je naveo da u izbornoj kampanji ne očekuje ponudu realnih i ostvarivih predloga, ali da će biti mnogo "igrarija sa raznim brojkama".

- Stranke se igraju raznim brojkama, jedni najavljuju 100 milijardi evra i spajanje centralne Srbije kanalom sa Grčkom, drugi da će neki magnat uložiti silne pare u energetiku, treći da će doći još nekoliko automobilskih kompanija... Pretpostavljam da birač zna da su to šale koje nemaju nikakvu težinu i da se to radi po sistemu "šta zna dete šta je 100 kilograma ili 100 milijardi evra" - rekao je Prokopijević.

Predsednik kompanije Sintelon Nikola Pavičić rekao je da političari beže od ekonomskih tema jer u izbornoj kampanji nemaju šta da obećaju i zato što su i vlast i opozicija krivi za loše stanje ekonomije.

- Kako se mogu obećavati radna mesta kada je u poslednje tri godine 250.000 radnih mesta manje? Možemo obećavati radna mesta ako sprovedemo reforme i povećamo izvoz. Ko će danas da govori o izvozu kada imamo najniži izvoz u Evropi po glavi stanovnika? Ko će danas da govori o proizvodnji koja je ispod 50 odsto proizvodnje ostvarene 1990. godine - upitao je Pavičić.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA