STEJT DEPARTMENT: Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen položaj u Srbiji!

U izveštaju Stejt departmenta navodi se da, u praksi, vlada generalno poštuje verske slobode, ali da se nameću neka ograničenja koja pogađaju manjinske verske zajednice. Takođe, tvrdi se i da Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen položaj

  • 54

U Srbiji se generalno poštuju verske slobode, ali se manjinske verske zajednice suočavaju sa ograničenjima, navodi se u danas objavljenom izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama u svetu za 2013. godinu.

- Ustav Srbije garantuje slobodu veroispovesti, ali neki zakoni i politike ograničavaju verske slobode, i te restrikcije proističu iz činjenice da sedam "tradicionalnih" verskih zajednica ima specijalan tretman u zakonu. U praksi, vlada generalno poštuje verske slobode, ali nameću se neka ograničenja koja pogađaju manjinske verske zajednice - ocenjeno je u izveštaju u kome se tvrdi i da Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen položaj.

Takođe se navodi da "vlada i dalje odbija zahteve za registraciju netradicionalnih verskih zajednica".

Kao i u prošlosti, reakcija policije na vandalizam i druge oblike društvene netolerancije prema manjinskim verskim grupama retko rezultira hapšenjem ili podizanjem optužnica, ukazuje se u izveštaju. Stejt department ukazuje da postoje navodi o društvenoj diskriminaciji zasnovanoj na veroispovesti, verskoj pripadnosti i upražnjavanju vere.

Pripadnici manjinskih verskih zajednica naročito su iskusili netoleranciju u društvu, uključujući fizičko nasilje, a njihovi verski objekti i groblja su uništavani.

Takođe, navodi se da predstavnici američke Ambasade u Beogradu nastavljaju da, u razgovorima sa vladinim zvaničnicima, zagovaraju promene u zakonu o registrovanju verskih zajednica.

Što se tiče restitucije oduzete imovine u ranijem periodu, konstatuje se da se ona nastavlja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    28. jul 2014 | 20:46

    Stejt dipertment nikad ne kritikuje Saudijsku Arabiju gde ljude kojima nadju Bibliju spale na lomaci a znaju za SPC

  • Istina

    28. jul 2014 | 20:48

    Hehehehe pa kome Srbija ne odgovara neka proba u SAD možda je tamo bolje, pa pobogu valjda će Srpska crkva imati Bogom data prava više u Srbiji nego negde na zapadu

  • ja

    28. jul 2014 | 21:49

    Ovo je PRAVOSLAVNA ZEMLjA, koja vise nego dovoljno postuje MANjINE NA SVOM POSEDU . Sramota da neko sebi daje za pravo da nesto tako izjavljuje , tacnije prokomentarise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA