KAO DA SU STVARI: Od početka godine 86 žrtava trgovine ljudima u Srbiji!

Žrtve trgovine ljudima uglavnom su punoletne osobe, i to radno sposobno stanovništvo koje se zbog siromaštva, nezaposlenosti i diskriminacije odlučuje za rad u inostranstvu

  • 0

Od početka godine u našoj zemlji identifikovano je 86 žrtava trgovine ljudima, kaže načelnik MUP-ovog Odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala i koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Mitar Đurašković.

Dok policija, Žandarmerija i sve nadležne službe intenzivno tragaju za petnaestogodišnjom Tijanom Jurić, koja je nestala u noći između 25. i 26. jula, poražavajuća statistika kaže da je od od 2000. do 2013. godine identifikovano 739 žrtva trgovine ljudima.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić, povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, rekao je da su policijski službenici od početka godine podneli 11 krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo trgovine ljudima.

Jedna krivična prijava podneta je zbog trgovine decom radi usvajenja, pet zbog oglašavanja prodaje organa, a tri zbog zapošljavanja u inostranstvu.

Đurašković je naglasio da su žrtve trgovine ljudima najčešće punoletne osobe. Ipak, poslednjih godina u svetu se povećava broj žrtava koje su maloletne osobe. U nekim državama maloletnici čine čak polovinu nestalih osoba.

- U Srbiji najveći broj mlađih od 18 godina beže od kuće zbog problema u porodici. Njih 98% se kasnije vrati kući ili su pronađeni na novim mestima boravka. Onih 2% su rasvetljeni slučajevi maloletnika koji su pronađeni u inostranstvu, dok je u nekim slučajevima u pitanju trgovina ljudima - kaže načelnik.

Žrtva trgovine ljudima uglavnom je radno sposobno stanovništvo koje se zbog siromaštva, nezaposlenosti i diskriminacije odlučuje na rad u inostranstvu. Od 86 žrtava trgovine ljudima, od početka godine, 75 su žrtve radne eksploatacije.

Osobe koje dobiju ponudu za rad u inostranstvu trebalo bi da dobro provere agenciju preko koje su dobili ponudu u spisku agencija za zapošljavanje kojima je izdata dozvola za rad Nacionalne službe za zapošljavanje. MUP je za sada podigao pet krivičnih prijava protiv osoba koje su organizovale rad u inostranstvu, a da za to nisu bili nadležni.

NVO Astra pokrenula je SOS telefon za direktnu pomoć žrtvama. Putem SOS telefona pruža se pomoć i podrška žrtvama trgovine i njihovim porodicama, a građani mogu da dobiju informacije o problemu trgovine ljudima, kao i o mogućnostima legalnog rada u inostranstvu.

- Izmenama krivičnog zakonika pooštrene su minimalne kazne koje se izriču, pa je tako za trgovinu punoletnim osobama minimalna kazna tri godine, a maloletnim pet godina. Imamo i izrečenu kaznu od 11 godina - kaže načelnik.

Zbog kršenja zakona o transplantaciji podnete su prjave protiv pet lica zbog oglašavanja prodaje organa, uglavnom bubrega. Prodaja organa najčešće se pokušava preko Interneta.

Ipak, NVO Atina koja pruža zaštitu i dugoročnu podršku žrtvama, njihovoj deci i porodicama, iz dosadašnjeg rada je zaključila da je neophodno aktivno uključivanje države i institucija kako bi se uspostavila i unapredila sistemska zaštita i podrška žrtvama.

- Svedoci smo da su u Srbiji svakodnevno stotine dece prinuđene na prošnju, da se sklapa veliki broj prinudnih brakova, pri čemu su deca žrtve, a da sistem još nema izgrađene mehanizme za prevenciju i njihovu zaštitu - navode iz NVO Atina.

(A. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA