Vašington uvodi treći entitet u BiH?

Administracija SAD, kako se dodaje u analizi, uticala je na izveštaj Međunarodne krizne grupe, koja zagovara uvođenje entiteta sa hrvatskom većinom u BiH

  • 67

Međunarodna krizna grupa (ICG) u svom poslednjem izveštaju o BiH pod nazivom "Budućnost Bosne" zagovara podršku ideji uvođenja tri entiteta, odnosno uvođenje i entiteta sa hrvatskom većinom, navodi se u analizi Instituta za društvenopolitička istraživanja iz Mostara.

Izveštaj Međunarodne krizne grupe, kako se dodaje u analizi, objavljen je pod snažnim uticajem administracije SAD.

- U ranijim izveštajima analitičari ICG nisu se ustručavali od poricanja činjeničnog ustavnog okvira BiH, odnosno koncepta konstitutivnih naroda, zauzimajući se za centralizaciju i unitarizaciju kao političko-administrativni koncept najprimereniji za BiH. Sada tvrde da BiH treba ozbiljnu ustavnu rekonstrukciju na način da novi aranžmani treba da favorizuju federalistička rešenja, dok su centralistička pogubna - navodi se u analizi mostarskog Instituta.

Kako se ističe, "još revolucionarniju promenu" predstavlja tvrdnja da je u BiH "potreban novi poredak: normalna federacija, teritorijalno definisana, bez posebne uloge konstitutivnih naroda, ali takva da odgovara interesima njene tri zajednice i pravima svih građana", prenose "Novosti".

- Nema ničeg pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao rešiti mnoge probleme: ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između države i entiteta, kao i između entiteta i opština, mogli bi biti konzistentni u celoj Bosni. Međutim, to je veoma uvredljivo za Bošnjake - navodi se u izveštaju ICG.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    29. jul 2014 | 23:50

    Kako da ne? Proslo je njihovo paradiranje, sada jedini uvodi izmene gospodin Putin. Bez obzira na to..Ta vestacka tvorevina ne funkcionise i to je neminovno? Cak ni Muje i Uje ne mogu vise zajedno?Prvo srediti pitanje Brckog i Prevlake za RS pa da se lepo razilazimo i u srecnijem vremenu i zdravlju sastajemo!Komsije smo, moramo biti razumni i slozni?

  • Srpska

    29. jul 2014 | 23:48

    U BIH radite šta hocete ali REPUBLIKU SRPSKU ne dirajte!!!

  • ddd

    29. jul 2014 | 23:34

    Uvredljivo za bosnjake? Mislite na srbe islamske vere?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA