KAKO NAM GULE KOŽU NA SPLAVOVIMA: Pivo od 300 dinara u stvari košta 60! (FOTO)

Da li ste znali da se lepo zarađuje i na gaziranim napicima čija je nabavna cena u proseku svega 43 dinara, a vama će stići račun od 260 dinara? Do neverovatnih razlika između nabavne i prodajne cene dolazi se zbog toga što se klubovi i popularni splavovi ugrađuju u cenu pića

Izlazak u grad, u klub ili na neki od splavova za prosečan srpski džep pravi je "udarac". Cene pića su paprene, naročito u noćnom provodu, pa ugostitelji zadovoljno trljaju ruke jer na pojedinim napicima i desetostruko zarađuju.

Pored šolje espresa koju u izlasku plaćamo oko 150 dinara, a u stvari košta 15, veliki novac baca se i na alkoholna pića i sokove.

Do neverovatnih razlika između nabavne i prodajne cene dolazi se zbog toga što se klubovi i popularni prestonički splavovi ugrađuju u cenu pića.

Prema istraživanju Telegrafa, na nekim od najskupljih splavova u Beogradu pivo se prodaje po ceni od 300 dinara, i to domaće, dok je za strana piva predviđene skuplje cene od 370 dinara pa naviše.

Lepo se zarađuje i na gaziranim napicima čija je nabavna cena u proseku svega 43 dinara, a kada ih poručite u izlasku dočekaće vas račun od 260 dinara.

Ogroman raspon postoji i kod energetskih pića, vina, viskija i votke. Primera radi, za energetsko piće pripremite čak 440 dinara, iako se u nabavci može naći za 140. Možete očekivati i da će vam viski (0,03) naplatiti čak 680 dinara, a votku (0,03) oko 360. To može dosta da iznervira čoveka ako zna da taj viski u stvari košta 158 dinara, a votka 56.

Možda najviše čoveka može da izbaci iz ravnoteže činjenica da u nekim klubovima jedan koktel košta između 700 i 900 dinara.

Vlasnici klubova ovakve cene pravdaju visokim troškovima.

Kako je za Telegraf ispričao jedan od menadžera poznatog beogradskog splava, "otvaranje" splava na jedno veče košta između 1.300 i 1.600 evra.

Dnevnica za šankera iznosi 20 evra, a svaki veći splav ima ih oko desetak. Promoterke takođe imaju dnevnice od oko 20 evra, a konobari su po večeri plaćeni 12 evra.  Obezbeđenje kluba plaćeno je 40 evra za noć.

Peračima sleduje 10 evra za veče, dok čistačice za 12 dolazaka mesečno dobijaju platu od 450 evra, kolika je i plata domara, odnosno čuvara.

Bez dileme, najveći izdatak je DJ, čija je dnevnica 150 evra za noć. Takozvani "lajtmen" ili čovek koji je zadužen za adekvatno osvetljenje splava, dobija 40 evra po večeri.

Naš sagovornik navodi da vlasnici splavova državi plaćaju i dva poreza - jedan za zauzeće vodene površine od oko 140.000 dinara, a drugi za registraciju splava koja staje 125.000 dinara.

Gde gazde još nalaze izgovore za sumanuto visoke cene u svojim lokalima, POGLEDAJTE OVDE.

Šta vi mislite, da li su cene u klubovima opravdano visoke?

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SMEŠNI STE VEĆINA VAS OVDE

    31. jul 2014 | 21:42

    Svi koji podržavate ovolike cene pravdajući vlasnike zbog troškova,pitao bi vas samo kako to da kad plate tolike troškove ostane im toliko da voze najskuplje automobile,kupuju stanove,oružje,drogu....sve mi ih žao.A i vas koji ih razumete.Njihovo pravo,ne kažem.Ali svako ima pravo da kaže da je preskupo i da deru!.Ali da moraju zbog troškova...hahaja to je smejurija.

  • Uuu

    31. jul 2014 | 20:11

    Nekad je i bilo ok da se daju neke pare, jer je i moglo da se provede, a sad parada sponzorusa, prostitutki, sponzora, i feminiziranih indijanaca...

  • Lee

    31. jul 2014 | 20:18

    Nisam iz Beograda i zabole me, al stanite malo. Nit vlasnici klubova i bilo kog ugostiteljskog objekta trebaju da vam daju po nabavnoj ceni pice, vi ste tamo gosti u njohovom objektu, gde postoje zaposleni, muzika, porez, doprinosi, zakup....A taj neko drzi taj lokal i da bi zaradio, a ne narodu da cini uslugu. Daj, budite malo realni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA